Sigarayı bıraktığınızda vücutta neler değişiyor?

Sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda neler değişiyor? Hiç merak ettiniz mi?

20 Dakika: Nabız ve Kan Basıncı

Son sigaranızdan yarım saat içinde kalp atış hızınız ve kan basıncınız normal seviyelere düşer. Bu sizin için iyidir çünkü yüksek tansiyon, sıklıkla semptomu olmayan tehlikeli etkileri nedeniyle “sessiz katil” olarak bilinir. Yüksek tansiyon kalp krizine, felce, görme kaybına sebep olabilir. Diğer yandan nabız yüksekliği de kalbinizde sorunlara neden olabilirken, yorgunluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve solunum problemlerine de neden olabilir.

12 Saat: Karbon Monoksit

Sigara içtiğinizde, kanınızdaki sigara içmeyen bir kişiden 3 ila 15 kat daha fazla zehirli kimyasal var. Daha yüksek seviyelerde baş ağrısı, daha hızlı nabız, baş dönmesi veya bulantı olabilir. Bu seviye siz sigarayı bıraktıktan bir gün sonra normalden daha düşük bir seviyeye düşer. Karbon Monoksit oranın düşmesi kırmızı kan hücrelerinizde, kalbiniz, beyniniz ve diğer organlarınız için ihtiyacınız olan daha fazla oksijene yer açar.

24 Saat: Kalp Krizi Riski

Sigara içmek kalp krizinin en önemli nedenidir. Kalp krizi geçirme riskiniz sigarayı bıraktıktan 1 gün sonra düşüyor ve bundan sonra düşmeye devam ediyor. Zaten bir kalp krizi geçirip sigarayı bıraktıysanız, bir tane daha yaşama riskinizi %50 oranında azalttınız demektir.

48 Saat: Koku ve Tat Duygusu

Sigara dumanındaki toksinler, tat ve koku duyularınıza yardımcı olan hücreleri öldürür. Neyse ki, sigara içmeyi bıraktığınızda bu hücrelerin hızlı bir şekilde büyüdüğü görülüyor

72 Saat: Bronş Tüpleri

Sigara dumanı, havanın ciğerlerinize girip çıktığı bu yolları iltihaplandırır. Nefes almayı zorlaştırabilir. Ancak, siz sigarayı bıraktıktan sadece 72 saat sonra bu tüpler gevşemeye ve iyileşmeye başlar. Enerjinizde de bir artış olduğunu fark edebilirsiniz.

2 ila 12 Hafta: Kan Dolaşımı

Kan dolaşımınız neredeyse hemen gelişmeye başlar, ancak birkaç hafta veya daha uzun bir sürenin ardından daha da büyük gelişmeler olduğunu fark edebilirsiniz. İyi kan dolaşımı daha sağlıklı kan basıncı, nabız ve kan-oksijen seviyeleri ile bağlantılıdır.

1 ila 9 ay: Akciğer Fonksiyonu

Bu dönem gerçekten daha fazla enerjiniz olduğunu hissetmeye başlayabileceğiniz bir yer. Daha az öksürmeye ve daha iyi nefes almaya başlayacaksınız. Akciğerlerinizdeki cilia denilen minik kıllar tekrar uzamaya başlar. Bunlar ciğerlerinizi temizlemenize ve enfeksiyonu azaltmanıza yardımcı olur. Akciğer fonksiyonunuz % 10 kadar yükselebilir.

1 yıl: Kalp Sağlığı

Hem kalp hastalığı hem de kalp krizi riski sigara içenlere oranla yarı yarıya düşer. Yapabileceğin hiçbir şeyin kalp sağlığı üzerinde böylesine dramatik bir etkisi yoktur.

2 ila 5 Yıl: Kanser

Sigara içmek bazı kanserler için riskinizi arttırır. Bıraktığınız zaman risklerinizi tekrar düşürmeye yardımcı olabilirsiniz. 5 yıl sonra ağız, boğaz, yemek borusu ve mesane kanserleri riskiniz, sigara içtiğiniz zamanın yarısı kadar olacaktır. Rahim ağzı kanseri riskiniz sigara içmeyenlere göre düşecektir.

5 Yıl: İnme

Sigara içmek felce yol açabilecek kan pıhtılarının oluşumunu hızlandırır. Ancak bıraktıktan en az 5 yıl sonra inme riskiniz sigara içmeyen biri ile aynı olabilir.

10 Yıl: Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri riskinizi, sigara içen bir kişinin yarısı kadar düşürmek bu kadar zaman alıyor. Bu zamanda, gırtlak ve pankreas kanseri riskiniz de düşmektedir.

15 Yıl: Kalp Hastalığı

Sigara içmenin neden olduğu hasarı tersine çevirmek için çok şey yaptınız. Hem kalp hastalığı hem de kalp krizi riskiniz artık hiç sigara içmeyen biri ile aynı.

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Ekim 2019Yayınlanma Tarihi:20 Ağustos 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.