ŞİZOFRENİ TARAMASI
DHA
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay'ın şizofreniye beyinde fazla miktarda salgılanan ‘agmatin’ maddesinin neden olabileceğini belirlediklerini açıklamasının ardından, hastalığın tanı ve takibinde yardımcı test olarak kullanılmak üzere GATA ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) ortaklaşa araştırma başlattı. Prof. Uzbay başkanlığındaki ekipte yer alan UÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Göktalay, kanda ve beyin omurilik sıvısında ‘agmatin’ kimyasalının belirlenmesinin hastalığın tanı ve tedavisinde önemli rol oynayabileceğini, şizofreni taramaları sayesinde hastalığın erken bulunabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Gökhan Göktalay, GATA ile birlikte yürütülen çalışmanın şizofroni hastalığının tanı ve tedavisinde son derece önemli sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Doç. Dr. Göktalay öncelikle şizofreni hastalığının mekanizmasıyla ilgilendiklerini dile getirerek şunları söyledi:
“Şizofreni hastalığının nedenlerinin ortaya konulması ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi son derece önemli. Bununla beraber diğer bir önemli nokta hastalarda tanı ve takip süreçlerine yardımcı olacak laboratuvar testlerinin geliştirilmesidir. Biz de bu bağlamda UÜ olarak GATA ile birlikte kanda ve beyin omurilik sıvısında ‘agmatin’ kimyasalını belirlemeye yönelik bir çalışma başlattık. Araştırmalarımız olumlu sonuç verirse şizofrenin tanı ve alevlendiği dönemlerin izlenmesinde tedavisinde çok faydalı olabilir.”
Doç. Dr. Gökaltay, çok karmaşık bir hastalık olan şizofreninin tedavisinin tamamen mümkün olmadığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin gerçeği değerlendirme yetilerinde bozukluklar oluşuyor. Hastaların bir takım duygusal bozuklukların yanı sıra hezeyanlar yaşıyor. GATA Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Albay Prof. Dr. Tayfun Uzbay başkanlığında Uz. Dr. Hakan Kayır, Uz. Dr. Murat Yıldırım’ın da katılımıyla yürüttüğümüz çalışmada kanda ve beyin omurilik sıvısında ‘agmatin’ seviyesini araştırıyoruz. Alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olan şizofrenini genellikle genç yetişkinlik yıllarında başladığını biliyoruz. Klinik testlerle hastalık belirleniyor. Ama malesef hastalığın bugün için kesin tedavisi yok. Alevlenme dediğimiz dönemleri yatıştırmak ve sonrasında hastaların günlük işlevlerini yerine getirebilmelerine yönelik tedaviler uygulanıyor."
Agmatin adlı kimyasalın beyinde fazla salgılanmasının şizofreniye neden olabileceği konusunda güçlü veriler elde edildiğini ifade eden Doç. Dr. Gökhan Göktalay, "Eğer çalışmamız başarıyla sonuçlanırsa, bu yöntem gelecekte hastalarda tanı veya takip için yardımcı test olarak kullanılabilecek. Anabilim dalımızda beyindeki nörokimyasal maddelerin ölçümüyle ilgili olarak oldukça büyük teknik imkanlara ve deneyime sahibiz. Yeni kurduğumuz deneysel psikofarmakoloji laboratuvarı ile beraber araştırma olanaklarımız daha da genişledi. Bu tür araştırmaların Türkiye’de yapılabiliyor olması ve bu araştırmaların patentinin alınabilmesi çok önemli gelişmelerdir" dedi.
Paylaş