TARHAN'DAN KONFERANS
haberfx.net
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadın beyninin empatik olarak erkek beynine göre daha fazla geliştiğini söyledi.
Tarhan, gerçek modernleşmenin kendi kimliğini koruyarak modernleşme olduğunu vurguladı.0
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadın beyninin empatik olarak erkek beynine göre daha fazla geliştiğini söyledi. Tarhan, gerçek modernleşmenin kendi kimliğini koruyarak modernleşme olduğunu vurguladı.
Sosyal Bilimler ve Kültür Kulübü tarafından OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Kişisel Gelişim ve Kendini Tanımak" konulu Konferans düzenlendi.
Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dı. Sosyal Bilimler ve Kültür Kulübü Başkanı Mustafa Altın'ın yaptığı konuşmanın ardından Kulübün Akademi Danışmanı Yrd. Doç Dr. Osman Keskiner, kendilerini kırmayıp gelen tüm katılımcılara teşekkür etti.
Konuşmasına gençlerin gösterdikleri yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Tarhan, gençlerin öncelikle bir yol haritalarının olması gerektiğini, yol haritası olmayan birinin nereye gideceğini bilemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "İnsanın kendini geliştirmesi ve hayat yolunda ilerleyebilmesi için rehbere ihtiyaç vardır. Önemli olan aklın ve bilimin rehberliğidir. Bilim son yıllarda en çok karar mekanizmalarını tartışıyor" dedi.
Son yıllarda sıklıkla düzenlenen kişisel gelişim kurslarına eleştiri getiren Tarhan, bu kursların kişilerin kendini tanımasını engellediğini, kişinin doğruyu bulabilmesi için kendi kişiliğinin güçlü ve zayıf yönlerini tanıyıp kendi kusurlarıyla yüzleşmesi gerektiğini, kişinin kendi olumsuz taraflarını görüp üzerine gitmesi gerektiğini, "kendini tanıma"nın psikolojik sağlığın önemli basamaklarından biri olduğunu vurguladı. Empati ve sempati konularının da üzerinde duran Tarhan, "Empati, kendi duygularını
karıştırmadan karşısındakini anlamaya çalışmaktır. Ağlayan kişiyle ağlamak empati değil, sempatidir. Empati öğrenilmesi gereken bir şeydir. Kadın beyni empatik olarak erkek beynine göre daha fazla gelişmiştir. Kadınlar duygusal okuryazarlık konusunda da erkelere göre daha fazla gelişmiştir; çünkü kadının annelik yapabilmesi için birtakım becerileri doğuştan gelmektedir. Kadınların konuşma becerileri de bu nedenle daha gelişkindir ve iletişim konusunda erkeklerden daha başarılıdırlar. Stres altındaki erkek
beyni sonucu, kadın beyni ise süreci düşünür. Ancak kadınlar analitik, erkekler ise duygusal zekalarını geliştirerek başarılı bir şekilde iletişim kurabilirler. Duygusal okuryazarlığının da tıpkı okuma yazma gibi öğrenilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Tarhan, sözlerine bilimde son yıllarda yapılan önemli bir çalışma olan metakognisyon genlerinden (zihin ötesi gen) söz ederek devam etti. Bu genlerin yalnızca insan beyninde bulunduğuna dikkat çeken Tarhan, zamanı algılama, kendi varoluşunun farkında olma, ölümlü olduğunun bilincinde olma ve yeniliği arama özelliklerinin bu genlerden dolayı yalnızca insana özgü olduğunu vurguladı.
İşbirliği yönetiminin de önemine değinen Tarhan, "Evlilikler için işbirliği yönetimi çok önemlidir. Bir kimse iyi aşık olabilir ama iyi işbirliği olmazsa evlilik bitebilir. Her insanın ilişki kurulabilecek açık bir kapısı vardır. Kapı bulunamıyorsa yöntemin sorgulanması gerekir. 'Ben-merkezcilik' çağımızın en önemli hastalılarındandır. Buna 'Kaliforniya sendromu' deniyor. Sendromun diğer özelliği de hedonizm. Kişi zevk peşinde koşmayı yaşam amacı olarak kabul ediyor. Alarak ve elde ederek mutlu oluyor.
Sendromun bir diğer belirtisi de yalnızlıktır. Bu nedenlerden dolayı son yıllarda duygusal gelişim konularına ağırlık veriliyor. Gerçek özgürlük kişinin arzularından özgür olmasıdır. İstediğini yapabilmesi değildir" şeklinde konuştu.
Sebat etmenin de öneminden söz eden Tarhan, mutluğun kendiliğinden gelmediğini, bu yüzden beyinsel gücün geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Modernizmin avantajlarının yanında dezavantajlarıyla da geldiğini sözlerine ekleyen Tarhan, "Gerçek modernleşme kendi kimliğini koruyarak modernleşmedir, gençler arı gibi her yerden bilgi toplamalı, stratejik ve kategorik düşünebilmelidirler" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, programın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın teşekkür plaketi sunduğu Tarhan, daha sonra fuaye salonunda kitaplarını imzaladı.
Paylaş