TATİLDE DOĞAYI İHMAL ETMEYİN
A.A
Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, yaz tatiline çıkacakların, bir-iki günlerini bulunacakları yörede, orman, endemik bitki ve göçmen kuş gibi diğer canlı türleri, denizin altını, toprağı ve yetiştirilen ürünleri görmek için ayırmalarını önerdi.
Eken, kış aylarının, ev ve işyerleri arasında yoğunlaşılan, sorunların çözümü için çaba harcanan, televizyon, internet ve tam anlamıyla koşuşturmayla geçen, stresli bir dönem olduğunu söyledi.
Tatilin, "doğa ve bulundukları yöredeki diğer insanlarla arasındaki mesafeyi kaldırması ve yeniden doğayla buluşması" anlamına geldiğini belirten Eken, stres ve sıkıntıdan kurtulup kendini yenilemenin yolunun tatil yapmaktan geçtiğini vurguladı.
"Tatil, kişilerin doğayla buluşması için çok iyi bir fırsat. Plaja gitmek bile doğaya götürüyor. Ancak bunun daha fazlasını da yapabiliriz. Bizi besleyen doğaya, tatilde daha yakınız" diye konuşan Eken, Türkiye'nin her yerinin doğal güzelliklerle dolu olduğunun altını çizdi.
Eken, şöyle konuştu:
"Ormanlarımız, endemik bitki türleri, göçmen kuşlarımız gibi diğer canlı türleri, denizin altı, toprak, bu topraklarımızda yetişen ürünleri görmek, tatilde hiç de zor değil. Bunu yapmak için tatilimizin iki gününü ayırmak yeterli. Doğanın zenginliğini daha iyi tanıyabilmek için, bulunulan yöredeki çevre kuruluşları, mihmandarlar veya bu konuda günü birlik tur yapan acentalardan yararlanma olanakları mevcut. Doğayı tanımak ve tanıdıktan sonra artacak olan koruma hissi için biraz daha dikkatli bakmak gerekir. Bulunulan yörelerde otel odasında uyumak, yüzmek, güneşlenmek, internet ve televizyon gibi teknolojik olanaklardan yararlanmakla sınırlı kalan tatil, doğadan kopuk bir tatil olur. Doğayla baş başa kalınacak bir iki günlük zaman, eve daha keyifli dönülmesi anlamına gelir. Tatilciler, ormanlık alana yakınsa ormanı, tarlaya yakınsa tükettiğimiz ürünlerin nasıl yetiştiğini keşfetmeli. Bunu yapan kişi, yaşamını doğayı daha iyi kullanarak sürdürür."
KİRLİLİK UYARISI
Eken, tatilcilerin, yapması gereken olduğu kadar yapmaması gerekenlerin olduğunu söyledi.
Bunların başında, çevre kirliliği geldiğine dikkati çeken Eken, özellikle yürüyüş ve kamp şeklinde tatil yapanların geride bıraktığı izlerin önemli sorun olduğunu ifade etti.
Geride bırakılan çöp sorununun her geçen gün arttığını belirten Eken, "Bunlara dikkat edilmeli. Mesire yerlerinde, kıyı ve denizlerimizde çöp sorunu büyük sıkıntı. Hatta gezerken görüp hoşumuza giden bir taşı bile eve götürmek yanlış. Doğayı nasıl bulduysak, bizden sonrakilere de aynı şekilde bırakmalıyız" diye konuştu.
Geleneksel mimari özelliklerine sahip küçük işletmelerin, doğayı korumak için daha avantajlı olduğunu ifade eden Eken, "Bu tür işletmelerin daha çok yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Butik otelin yanı sıra geleneksel restoranların da çoğalması turizme katkı sağlar" dedi.
KUŞ GÖZLEMİ
Eken, tatilde kuş gözleminin de önemli bir uğraş olabileceğini söyledi.
Kuş türlerinin yer aldığı rehber ve bir dürbünle bunun yapılabileceğini belirten Eken, şunları kaydetti:
"Kolayca sağlanabilecek bu materyallerle, birbirinden renkli ve güzel kuş türleri gözlemleyebilir, yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Bugün sayısı binin üzerinde meraklı, Türkiye'nin hemen her yerinde 'kuşçuluk' yapıyor ve pek çok üniversite kuş gözlem topluluğuna sahip. Doğa Derneği de Türkiye'deki kuş gözlemciliğinin gelişmesi için yoğun çaba harcıyor. Doğayı tanımak ve korumaya başlamak için kuş gözlemciliği kadar kolay ve zevkli bir araç düşünemiyorum. Doğada kuş gözlerken tanık olduğunuz her sahneye sonsuz açıdan yaklaşabilir ve kendinize en yakın olanı bulabilirsiniz. Bir kuşun güzelliğini doya doya seyredebilir, fotoğrafını çekebilir ya da çevresiyle olan ilişkisini araştırabilirsiniz. Sadece gördüğünüz kuşların listesini tutmak bile sizin için önemli ve keyifli olabilir. Yaralı kuşlara bakıp onları yaşama geri döndürebilirsiniz. Doğa Derneği'ne üye olarak kuşlar ve doğayla uyumlu bir yaşam sürmenin sırlarını da araştırabilirsiniz."
Paylaş