YETENEKLERİNİ GELİŞTİRİYOR MU
New York Times
Çocuklar iPhone kullanımında ailesiyle yarışıyor. iPhone'un çocukların sözel yeteneklerini geliştirdiği düşünülüyor.
Yetişkinlerin ellerinden düşüremediği iPhone'lar şimdi de 1, 2 ve 3 yaşlarındaki birçok çocuğun vazgeçilmez oyuncağı oldu. Bu durum çocuk gelişimi uzmanlarından bazılarının dikkatini çekiyor. Atlanta'da iki çocuk annesi Natasha Sykes, kızı Kelsey'in eşinin iPhone'unu 2 yaşındayken ilk kez eline aldığı zamanı hatırlıyor.
"Tuşa basıp ekran aydınlanınca, gözlerini hatırlıyorum. Çok etkilenmişti" diyor. Sykes ve eşi, kızlarının iPhone'ndan büyülenmesini önceleri şirin bulmuş. Ancak Sykes daha sonra durumun ciddileştiğini anlatıyor. Kelsey iPhone isteyip, verilmeyince de ağlamaya başlamış. Sykes, "Sürekli telefonu istiyordu" diyor. Brady Hotz bu ay 2 yaşına girdi.
Geçenlerde annesi Kellie Hotz Chicago yakınlarındaki evlerinden aceleyle çıkmaya çalışıyordu. Ancak Brady kanepeden kalkmayı reddedip, sadece "Mickey" diyordu. Bunun tercümesi: Televizyonda Mickey Mouse Clubhouse şovunu görmeden şuradan şuraya gitmem. Bu tür uyuşmazlıklar konusunda tecrübeli olan Kellie programı iPhone'ndan YouTube'da bulup, "Telefonda Mickey'e ne dersin?" diye sormuş. Bu sayede halinden son derece memnun olan Brady'i alıp arabaya yerleştirmiş ve 15 dakikalık araba yolculuğu boyunca çocuğun mutlu bir şekilde şarkılara eşlik etmesini dinlemiş.
iPhone'un tasarımcısı ve üreticisi Apple, başarısını kullanımı çok kolay olan cihazlar üzerine kurdu. Bu konularda pek tecrübesi olmayan yetişkinlerin kullandığı cihazların yetenekli çocuklar tarafından da kolay bir şekilde kullanılabilmesi pek şaşırtıcı değil. Ekrandaki bir resme dokununca hemen bir şeyler oluyor. Hem eğlenceli hem de kolay. Piyasadaki birçok iPhone uygulaması okul çağı öncesi çocukları hedef alıyor. Uygulamalardan çoğu eğitim kategorisinde satılıyor.
Örneğin Teasers: Shapes adlı yazılımda çocukların üçgen, daire veya kareye dokunması isteniyor. Pocket Zoo (Cep Hayvanat Bahçesi) yazılımı, dünyadaki hayvanat bahçelerinden hayvanların canlı videolarını sunuyor.
Bazı yazılımlar çocuklara okuma yazmayı öğretiyor. Popüler çocuk şarkısı "Wheels on the Bus"ı farklı dillerde sunan yazılım da var. Bir de tabi çocuklara tuvalet yapma zamanının geldiğini belirten "iGo Potty" adlı yazılım var. Ancak ebeveynlerin endişesi cihazın bozulup veya kırılacağından öteye gidiyor. iPhone'un gerçekten gerçekten bir eğitim aracı mı yoksa televizyon gibi pasif bir eğlence aracı mı olduğu sorguluyorlar. Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre çocuklar 2 yaşından önce televizyon seyretmemeli. Akademinin iletişim ve medya konseyi üyesi Doktor Gwenn Schurgin O'Keeffe, kurumun sürekli ekrana bakma süresi kurallarını gözden geçirdiğini söylüyor. "Kuralları en son teknolojilere göre güncelleştirmeye çalışıyoruz ancak cep telefonu sektörü son derece karmaşık hale geliyor.
Cep telefonları için özel kurallar getirip getirmemek üzerine tartışıyoruz ancak şu anda bu cihazlar için televizyon için geçerli kuralları uyguluyoruz" diyor. Washington'un hemen dışında yaşayan Jill Mikols Etesse, 3 ve 8 yaşında iki kız çocuğu annesi. 3 yaşındaki kızının, ablasının aynı yaştaki seviyesine göre, okuma ve yazmasının çok daha iyi olduğunu söylüyor ve bunu da iPhone ve iPad'e bağlıyor. 3 yaşındaki kızının "Montessori Crosswords" adlı programı kullanarak oldukça karmaşık kelimeleri yazmayı öğrendiğini söylüyor.
Ancak Colorado'nun Vail şehrinden Eğitim Psikoloğu Jane M. Healy, "O yaştaki bir çocuk için kelimeleri yazmayı öğreten bir yazılımı eğitim aracı olarak gören bir ebeveyn, okul öncesi çağdaki çocukların beyninin nasıl geliştiği konusunu bilmiyor demektir. O yaşta çocukların ihtiyacı olan şey beden hareketleridir, birçok nesnenin etkileşimidir.
Sabit bit cihaz değildir. 'Kedi' kelimesinin harflerini yan yana getirerek okuma yazma öğrenemezsiniz. Okumayı dili anlayarak ve dinleyerek öğrenirsiniz" diyor.
Colombiya Üniversitesi'nin Barnard Çocuk Gelişimi Merkezi Başkanı Tovah P. Klein, bir çocuğun ailesiyle her dışarı çıktığında iPhone ekranına sabitlenmesinin onun dış dünyayı tecrübe etme yeteneğini kısıtlamasından endişe ediyor. Merkezde cep telefonlarının yasak olduğunu belirten uyarılar göze çarpıyor. "O yaştaki çocuklar çok meraklıdır ve her şeyi gözlemlerler. Başınızı bu ekrana gömerseniz etrafta olan biteni görmezsiniz, izlemezsiniz ve anlayamazsınız" diyor.
Paylaş