ZENGİNİN BEBEĞİ KİLOLU

A.A

Ekonomik durumu iyi olan ailelerin bebekleri ekonomik durumu düşüklere oranla ağır doğuyor. Nasıl mı?

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Nazlı Baydar tarafından yürütülen "Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri" (TEÇGE) çalışması, sosyo ekonomik durumu iyi olan ailelerin bebeklerinin sosyo ekonomik durumu düşüklere oranla 700 gram daha ağır doğuyor. Araştırmaya göre, sosyo ekonomik durumu iyi olan ailenin bebeği daha fazla uzuyor, zekásı da daha iyi gelişiyor.

KOÇ Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, maddi düzeyi iyi olan ailelerin çocuklarının henüz anne karnındayken bile ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocuklarına kıyasla hayata "önde" başladıklarını ortaya koydu. Koç Üniversitesi tarafından gerçekleştiren araştırmaya göre, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki ailelerinin çocukları, doğduklarında düşük sosyo ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarından 700 gram daha ağır oluyor. Doğarken bu avantaja sahip olan sosyo ekonomik düzeyi yüksek ailelerin çocukları, 3 yaşına bastığında ise 5 santimetre daha uzun olmakla kalmıyor; zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim açısından da düşük sosyo ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarını geride bırakıyorlar.

Keskin farklılıklar var

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Nazlı Baydar tarafından yürütülen Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri (TEÇGE) Çalışması, çocukların 3 yaşından 8 yaşına kadar gelişimlerini ve onların gelişimini etkileyebilecek olan çevresel özellikleri inceleyerek, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ulusal çapta gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki çocukların gelişimlerinin ailelerinin sosyo ekonomik yapısına göre keskin bir şekilde farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Buna göre, aileleri düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocuklar, aileleri yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocuklara göre, daha doğumdan itibaren sağlık ve gelişim açısından dezavantajlı durumdalar.

5 santimetre daha uzun

Araştırmada ortaya çıkan dikkat çekici sonuçlar şöyle sıralanıyor:

Düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocukların doğumda ortalama ağırlığı 2 bin 600 gram iken, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların doğumdaki ortalama ağırlığı 3 bin 300 grama ulaşıyor.

3 yaşında ölçüm yapıldığında, düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocukların boyu 100 santimetre iken, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların boyu 105 santimetreyi buluyor.

Aileleri düşük sosyo ekonomik düzeyde olan çocukların daha 3 yaşındayken zihinsel, dil bilgisi, sosyal ve duygusal gelişim açısından yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocuklara göre önemli ölçüde geri kaldıkları görülüyor. Bu durumdaki çocukların ileriki yıllarda okula başlarken dezavantajlı durumda olacakları belirtiliyor.

Yüzde 74’ünü biliyorlar

Bir bellek testinde, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların yüzde 50’si belleklerinde 3 parça bilgi tutabildi. Düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocuklarda ise bu oran yalnızca yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Bir kelime bilgisi testinde, düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocukların bilmesi olası kelimelerin yüzde 49’unu bildiği, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocuklarda ise bu oranın yüzde 74’e çıktığı belirtildi.

Zenginin çocuğu daha olumlu davranıp az sorun çıkarıyor

KOÇ Üniversitesi’nde yapılan araştırma, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların daha az problem çıkarıp daha fazla olumlu davranış sergilediğini de ortaya koydu. Buna göre:

Düşük sosyo ekonomik düzeydeki anneler, 3 yaşındaki çocuklarının göstermesi olası olan 30 olumlu davranıştan 15’ini, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki anneler ise 18’ini sıklıkla gösterdiğini söyledi.

Düşük sosyo ekonomik düzeydeki anneler, 3 yaşındaki çocuklarının gösterebileceği 36 problem davranıştan ortalama 9’unu, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki annelerimiz ise yalnızca 6.5’ini sıklıkla gösterdiğini kaydetti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Şubat 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.