100 milyon yıl daha erken çıktı
Bilimsel olarak Angiospermler olarak isimlendirilen çiçekli bitkiler, günümüzdeki eğrelti otlarına, iğne yapraklılara veya mabet ağaçlarına (Ginkgo Biloba) benzeyen öncü bitkilerden gelişti. Bilimsel olarak Angiospermler olarak isimlendirilen çiçekli bitkiler, günümüzdeki eğrelti otlarına, iğne yapraklılara veya mabet ağaçlarına (Ginkgo Biloba) benzeyen öncü bitkilerden gelişti.
Fakat bu gelişmenin tam olarak ne zaman yaşandığını belirlemek zor. Çiçekler çabuk kaybolan bitki organlarıdır ve bugüne kadar çok az fosil bulundu. Çiçekli bitkilere ait en eski izler polen tanecikleridir. Polen fosilleri erken tebeşir devrinin kayaçlarında bulunduğu için çiçekli bitkilerin yaklaşık 140 milyon yıl önce oluştukları varsayılıyordu.
Çiçekli bitkilerin yaşı kalıtım araştırmalarıyla saptanmak isteniyordu. Evrimsel gelişimin zamansal olarak sınıflandırılabilmesi için, bazı genlerdeki mutasyon oranlarından bir tür moleküler saat olarak yararlanılır. Fakat bu araştırmalarla kesin sonuçlara ulaşılamadı. Sınıflandırmalar tebeşir döneminden Trias’a kadar uzanıyordu. Son araştırma çiçekli bitkilerin kökeninin tebeşir döneminin gerisine uzandığını kanıtlıyor.
Yeni fosiller, İsviçre’deki kayaçlardan elde edilen karot örneklerinde bulundu ve bunlar 252-247 milyon yıl öncesine tarihlendirildi. Zürih Üniversitesi’nden Peter Hochuli ve Susanne Feist-Burkhardt’ın elde ettikleri üç boyutlu görüntüler altı farklı bitki türünün polenlerine ait ve çiçekli bitkilerin polenlerine ait tipik özellikleri yansıtıyor. Yani bunlar bu bitki grubunun doğrudan ataları. Daha önce de Barents Denizi’nde orta Trias’a ait benzer polenler bulunmuştu.
Orta Trias’ta, Barents Denizi ve günümüz İsviçre bölgesi, subtropikal bölgede yer alıyordu. Fakat günümüzdeki Alpler bölgesinde, Barents Denizi bölgesine kıyasla çok daha kurak bir iklim hakimdi. Bu da çiçekli bitkilerin daha o tarihlerde bile birbirinden çok farklı yaşam alanlarına sahip olduklarını gösteriyor.
THE NEW YORK TIMES
Paylaş
Yazar: Zeynep GÜÇLÜCAN
Görüntülenme:Güncellenme Tarihi:22 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:24 Ekim 2013
İlgili İçerikler
Köşe Yazarları
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Kategori Bulutu
Psikiyatri AFAZİ Tüp Bebek Alkol Bağımlılığı Otizm Saç Dökülmesi Esrar Bağımlılığı Alzheimer Bebek Gelişimi Kokain Bağımlılığı Baş Ağrıları Stres Kumar Bağımlılığı Demans Depresyon Sanal Bağımlılık Migren Alerji Opiat Bağımlılığı Parkinson Kadın Hastalıkları Sigara Bağımlılığı Şizofreni Obezite Kardioloji Bipolar Bozukluk Cilt Bakımı