BEBEK CİLDİ ÖZEN İSTER
Hürriyet
Anne babalar! Bebeğinizin cildini kurutmamak için kremlerini, şampuanlarını doğru ve bilinçli seçmek gerekir.
Bebek cildinin erişkinlere göre farklılıklar göstermesi, ince ve hassas olması; isilikten konağa, pişikten egzamaya birçok cilt hastalığına neden olabiliyor. “Bebek cildi daha fazla özen ister” diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan ekliyor: “Onların cildini kurutmamak, güneşten korumak, kremlerini, şampuanlarını ve deterjanlarını doğru ve bilinçli seçmek gerekir”
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; çocuklarda görülen cilt problemleri ve tedavi yolları hakkında bilgiler verdi:
• Bebek cildi erişkin cildine göre farklılıklar gösterir. Bebek cildinin farklı olması, bebeklere özgü birtakım cilt rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Bunların bir kısmı geçici karakterde olmakla birlikte, bir kısmı uzun süre devam edebilir.
• Bebek cildi çok hassastır. Bebek cildi, erişkinlere göre daha incedir ve daha az yağ salgısı üretmektedir. Derinin ince olması, yaralanmalara karşı savunmasız kalmasına zemin hazırlar. Cildin inceliği, dışarıdan harici olarak kullanılacak ürünlerin deriden emilip kana geçmesine neden olabilir. Geniş yüzeye uygulanacak ürünlerde bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
• Bebeklerin bağışıklık sisteminin az gelişmesi onları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Deri enfeksiyonları bebeklerde sık görülür. Yeni doğan döneminde bebeklere bakan kişilerin elleri enfeksiyon teması açısından risk oluşturur. Bu yüzden bebekle temas edecek olanların ellerini sık sık yıkamaları, bebeklerin enfeksiyon kapmasını önler.
BEBEKLERDE GÖRÜLEN GEÇİCİ CİLT SORUNLARI:
CİLT SOYULMASI: Bebeğin ana rahmindeyken üzerini örten koruyucu tabakanın doğum sonrası dökülerek atılmasından kaynaklanan bir durumdur. Doğum sonrası birkaç haftada ortadan kalkar. Tedavisi bebeği hafifçe tahriş etmeden yıkamak ve banyo sonrası nemlendirmek şeklindedir.
CİLT KURULUĞU: Bebek cildinin yağ hücrelerinin az yağ salgısı üretmesi kuruluğun ana nedenidir. Zaman içinde yağ salgısının artmasıyla ortadan kalkabileceği gibi bazen devam ederek egzama gelişimine zemin hazırlayabilir. Kuruluk, dış etmenlerden çok etkilenir. Kuruluğu engellemek için birtakım önlemler alınmalıdır. Bebeklerin kıyafetleri hassas deterjanlarla yıkanmalıdır. Yıkanmadan asla bebeklere kıyafet giydirilmemelidir. Kıyafetlerin yüzde 100 pamuklu olmasına dikkat edilmelidir. Kıyafetler az deterjanla, bol durulama suyuyla yıkanmalıdır. Yanlış deterjan kullanımı deride kızarıklık ve kaşıntı şeklinde kendini belli eden alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olur.
KALIN GİYDİRMEYİN TERLETMEYİN
İSİLİK: Bebeklerin ter bezleri erişkinlere göre farklıdır. Ter kanalları daha az çalışmaktadır. Isıları zor tolere ederler ve yoğun sıcaklık ile nem bebeklerde sıkıntılı isiliklere neden olur. En sık yüz, boyun ve gövdede görülebilmekle birlikte vücudun her yerinde gözlenebilir. Küçük sivilce başı gibi kabarıklar şeklinde belirir. Tedavisinde bebekleri sık duş aldırmak, kalın giydirmemek, terletmemek ve serin ortamlarda bulundurmak önemlidir.
MİLİA: Yüze ve saçlı deriye yerleşen minik beyaz kabarıklar şeklinde kendini belli ederler. İçleri keratinle dolu minik kistik oluşumlardır. Doğumda oluşabilecekleri gibi sonradan da gelişebilirler. Tedavi edilmeden kendiliğinden sönerler.
TOKSİK ERİTEM: Ciltte güneş yanığı gibi kızarıklarla çevrelenmiş kabartılar şeklinde kendini belli eder. Tek tek ya da gruplar halinde olabilir. Kendiliğinden sönerler.
YENİ DOĞAN AKNESİ: Anneden geçen gebelik hormonlarının etkisiyle gözlenen bir durumdur. Yanaklardan başlarlar, alına doğru ilerleyebilirler. Kısa sürede sönerler. Tedavisinde iltihabi lezyonlar varsa harici antibiyotikler kullanılır. İlerlemesi durumunda bebekte olası hormonal bozukluk araştırılır.
Paylaş