Çocuğunuz tembelse üzülmeyin!

ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre tembelliğin yüksek zekanın bir belirtisi olduğu ortaya çıktı.

Ancak bütün gün koltukta oturup televizyon izliyorsanız bu sizin zeki olduğunuz anlamına gelmiyor. Uzmanlar ayrıca uyardı: “Hareket etmenin sağlık için çok faydalı olduğunu unutmayın.”

Zeki insanların, fiziksel olarak daha aktif meslektaşlarına oranla zamanlarını tembellik yaparak geçirdiği ortaya çıktı. Florida Gulf Coast Üniversitesi’nde bir 60 kişilik gruba 30 yıl öncesine uzanan test verildi. Testte “Yeni sorunlara çözüm getirmek benim için bir zevk” ve “Sadece zorda kaldığımda çözüm buluyorum” görüşlerinden hangisine katıldığı soruldu. Sonraki 7 gün içinde gruptaki kişilerin fiziksel olarak aktif olup olmadıklarını, aktiflik seviyelerini takip etmek için bileklerine bir takip cihazı takıldı. ‘Düşünen’ grubun diğer gruba göre daha az aktif olduğu belirlendi.

Sonuçları Sağlık Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre IQ’su yüksek kişiler daha zor sıkılıyor, dolayısıyla bir fikir üzerinde daha uzun süre düşünüyor. Aktif olan kişilerin ise çabuk sıkıldıklarından kendi düşüncelerinden kaçmak için birtakım dış faaliyetler yaparak zihinlerini uyardıkları belirlendi.

HAREKET ETMEK ŞART

Dergi tarafından araştırmanın sonuçları istatistiksel olarak sağlam ve çok önemli diye değerlendirildi. Fakat  iki grup arasında ‘tembellik’ konusunda hafta sonu herhangi bir fark olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmayı yapanlar, hareketsiz yaşamın sağlık açısından olumsuz yönlerinin bulunduğunu anımsatarak, insanlara gün içinde zamanlarını fiziksel aktiviteyle doldurmasını tavsiye etti. Hatta zeki olun olmayın, fiziksel aktivitenin sağlık konusunda çok faydalı olduğu hatırlatıldı.

Ayrıca bütün gün koltukta uyuklayıp, sürekli bir şeyler yemenin zekanın belirtisi değil, hareketsiz yaşam olarak değerlendirebileceği kaydedildi. İngiliz Psikolojik Derneği yetkilileri ise daha düşünceli bireylerin düşük aktivite düzeylerini yükselterek daha başarılı olabileceğini söyledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Eylül 2019Yayınlanma Tarihi:14 Ağustos 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.