Çocuklar konuşmayı öğrenmek için arıyor

Muğla 112 Acil Servis çağrı merkezine gelen çağrıların yüzde 95’inin gereksiz olduğu ve çocukların telefonda konuşmayı öğrenmek için 112'yi aradıkları açıklandı.

Muğla 112 Acil Çağrı Merkezinin hizmeti girmesinin ardından 20 günlük süreçte İtfaiye ve AFAD için gelen çağrıların yüzde 93’nün gereksiz çağrı olmasının yanında, küfür ve hakaretlerin de yer aldığı açıklandı.

KÜFÜR VE HAKARETLERE İDARİ VE ADLİ YAPTIRIM

112 Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya, sabit telefon veya GSM hatlarından arayan ve gereksiz çağrı yapanlar hakkında adli ve idari her türlü yaptırımın yapılacağını açıklarken, arayan numaraların numaralarını gizlese bile anında tespit edilebildiğini açıkladı. Karakaya, “İlk hizmet vermeye başladığımız 10 Kasım tarihinden itibaren geçen 20 günlük süreçte ses dinlemelerinden gördük ki çok ağır hakaretler, zaman zaman ağza alınmayacak küfürler ediliyor. Bunlar hakkında idari ve adli yaptırımın yapacağız. Dikkatimizi çeken bir başka unsur da çocukların telefonda konuşmayı öğrenmek için aradıklarına şahit oluyoruz. Bizi gereksiz arayan vatandaşların numarasını gizlemesi gibi bir düşüncesi var ise, biz hem cep, hem de sabit telefonlarda ev adresi ve kapı numarasına kadar tespit edebiliyoruz. GSM aramalarında da en fazla 50 metrelik bir sapma ile bulabiliyoruz. Basının bu konuyu özellikle gündem tutmalarını istiyoruz. Gereksiz yere meşgul ederek kamu hizmetinin yerine getirilmesi konusunda hem basından, hem de vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz” dedi.

“HUKUKİ İŞLEMLERİ YAPMAKTAN KAÇINMAYACAĞIZ”

Vali Vekili Salih Gürhan ise bu merkezde görev yapan personelin de bir insan olduğunu belirterek, “Bu personelimizin de belirli bir dayanma ve sabır güçleri var. O sabrı zaman zaman gereksiz arayan arkadaşlar aşıyorlar. Biz bu konuda hukuki işlemleri yapmaktan kaçınmayacağız. Daha da ötesi, burası bir Acil Çağrı Merkezi. Bir ev yangını oluyor, vatandaş bu konuda ihbarda bulunacak, kalp krizi geçiren bir vatandaş için ambulans istenecek ve hastaneye yetiştirilmesi gerekiyor. Bunu gereksiz arama yapanlar istemeyerek de olsa mani oluyor. Bunu yapanlar empati yapsın ve o hastanın yerine kendilerini koysunlar” ifadelerini kullandı.

900 BİN ÇAĞRININ YÜZDE 95’İ GEREKSİZ ÇAĞRI

İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan, yıl sonu itibari ile 112 Acil Servis hattında 900 bine yakın bir çağrı alacaklarını belirterek, “Bizim yaptığımız istatiki çalışmalarda bu çağrıların yüzde 95’i gereksiz çağrı olduğunu görüyoruz. 112 Çağrı Merkezinin açılması personel yönünden bizi rahatlatacak. Çünkü 112 personeli hem çağrıya cevap verip, hem de vaka yönlendirmesi yapmayacak. İçişleri Bakanlığımızın projesi olduğu için Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğümüz ön çağrıdaki personelin istihdamını gerçekleştirdi. İlk çağrılar onlara düşeceği için sağlık personeli bu anlamda daha rahatlamış olacak. Çünkü hakarettir, küfürdür, tehdittir ve çocukların görüşmesi gibi tüm çağrılar ön çağrı olarak karşılayıcılara düşecek. Bu bizi hem çağrı yükünden kurtarmış olacak, aynı zamanda yaptığımız işi daha iyi yapmamızı sağlayacak” dedi.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:02 Aralık 2015

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.