Doğum Kontrol Hapı
Oral kontraseptif haplar olarak ifade edilen bu haplara aynı zamanda kombine oral kontraseptif de denir. Bunun nedeni ise, genel olarak içeriğinde hem östrojen hem de progesteronun sentetik formlarının olmasıdır. Sadece progesteron hormonunu içeren haplar da korunma yöntemi olarak kullanılır. Bunlara ise mini pil adı verilir.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Korur?
Doğum kontrol hapı nedir, etkili bir yöntem midir ya da en etkili doğum kontrol hapı isimleri nelerdir gibi sorular sıklıkla karşımıza çıkar. Gebeliğin önlenmesi için kadınlar tarafından kullanılan OKS, hormon içerikli bir ilaçtır ve oral yöntemle vücuda alınır. Bu haplar yumurtlamayı durdurur. Ayrıca spermin rahim ağzından içeriye geçişini önler. Böylelikle gebelik için uygun ortamın sağlanması engellenir. Oldukça etkili bir yöntem olarak bilinen OKS, gönül rahatlığıyla kullanılır.
Doğum Kontrol Hapları Beyni Nasıl Etkiliyor?
En etkili korunma yöntemlerinden biri olan doğum kontrol haplarında 9 farklı hormon bulunuyor. Peki doğum kontrol hapı beyni nasıl etkiliyor? Doğum kontrol hapları dokuz farklı hormon içeriyor. Bunların bazıları kadınlarda hafif 'erkekleşme' etkisi gösteriyor.
Doğum Kontrol Hapı Güvenilir Midir?
Doğum kontrol hapı kullanımı büyük titizlik isteyen bir korunma yöntemidir. Çünkü ancak doğru kullanıldığı zaman hamileliği engeller. Günü gününe alınan OKS, yaklaşık %100 oranında hamilelikten koruyan bir yöntem olsa da, hapın kusurlu bir şekilde kullanılması ile hamile kalınması kaçınılmaz hale gelebilir.
Doğum Kontrol Hapını Kimler Kullanabilir?
Doğum kontrol hapı kaç yaşına kadar kullanılır veya herkes bu hapı kullanabilir mi gibi sorularla sıklıkla karşılaşırız. Genel olarak 40 yaşın altındaki herkes tarafından güven içerisinde kullanılabilen OKS, genç kızların adet düzensizliği ya da ağrılı adet süreci gibi sorunların ortadan kaldırılması için de tavsiye edilir.
Ayrıca doğum kontrol hapı fiyat listesi incelendiğinde çoğu OKS’nin ücreti oldukça ekonomiktir ve hapların birçoğu devlet tarafından karşılanır. Bu nedenle herkes bu korunma yöntemini rahatlıkla tercih edebilir.
Doğum Kontrol Hapı Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
Doğum kontrol hapı kullananlar ya da kullanmayı düşünenlerin kesinlikle bilmesi gereken konuların başında;
● Gebe veya gebelik şüphesi olanlar,
● Migren tedavisi gören ya da görecekler,
● Geçmişte ya da şimdi damar tıkanıklığı sorunu yaşayanlar,
● Yüksek tansiyonu olanlar,
● Şeker hastaları,
● Ciddi karaciğer hastalığı olanlar,
● Kötü huylu tümörü olanlar,
● Nedeni bilinmeyen vajinal kanaması olanlar,
● 40 yaşın üzerindekiler,
● Sigara kullananlar gibi kişilerin OKS’yi doktor kontrolünde kullanması gelir.
Doğum Kontrol Hapının Faydaları Nelerdir?
Hamileliği önlemek amacıyla kullanılan doğum kontrol hapının faydaları birçok alanda mevcuttur. Halk arasında çok bilinir olmasa da, başlıca kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
● Adet düzensizliği,
● Fonksiyonel yumurtalık kistleri,
● Adet dönemi sancıları,
● Rahim ve rahim tüplerinde ya da yumurtalıklarda oluşan iltihabik durumlar,
● Dış gebelik,
● Yumurtalık ile rahim kanseri,
● Endometriozis adı verilen rahim içi dokunun rahim dışında bulunması,
● Adetin erken döneme kaydırılması veya geciktirilmesi gibi sorunlarda sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Hangi Durumlarda Bırakılmalıdır?
OKS kullanılmaya başlandığı zaman, nadir de görünse bazı doğum kontrol hapı zararları ortaya çıkarsa, bireyin hemen hap kullanmayı bırakması gerekir. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
● Şiddetli baş ağrısı,
● Migren nöbetleri,
● Görme bozuklukları,
● Göğüs ağrısı,
● Şiddetli bacak ağrısı,
● Ani sarılık gelişmesi, şeklindedir.
Doğum Kontrol Hapının Yan Etkiler Nelerdir?
Doğum kontrol hapı yan etkileri bazen rahatsız edici olsa da, ilacın kullanımı bırakılmamalıdır. Düzenli kullanım ile ortadan kalkacak olan bu etkiler genellikle ilk aylarda ortaya çıkar. Doğum kontrol hapı sonucunda oluşabilecek etkiler şu şekildedir;
● Lekelenme,
● Ara kanama,
● Hafif mide bulantısı,
● Kilo almadır.
En zararsız doğum kontrol hapı kullanıldığında dahi, bu tür zararsız yan etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?
OKS kullanımına başlayacak kişilerin adet dönemini beklemeleri tavsiye edilir. Bu hapların kullanımı oldukça basittir. Çünkü ambalajlarında haftalık günler açıkça belirtilir. Özellikle adetin ilk gününe denk gelen haptan başlanarak sırayla günde bir kez olmak üzere OKS kullanımına başlanır.
Bu tür haplar 21 günlüktür ve bu süreçte eksiksiz olarak bu hapların alınması gerekir. Her gün aynı saatte hapın alınması, korunmayı daha etkili hale getirir.
21 günlük OKS kullanımının ardından birkaç gün sonra adet kanaması başlar. Bir sonraki kutuya ise, tam 7 gün sonra başlanır. Yani en 21. hap salı günü alındıysa, bir sonraki hafta çarşamba günü yeni pakete başlanır. OKS kullanımı ile adet kanaması birbirinden bağımsızdır. Hap kullanımına 21 devam edilir ve 7 gün ara verilir. Bu döngünün düzenli olarak sürdürülmesi korunma açısından önemlidir.
Doğum kontrol hapı etkisi ne zaman başlar sorusunun cevabı ise; doğru kullanıldığı takdirde OKS kullanımının ilk ayında korunma gerçekleşir şeklindedir.
Doğum Kontrol Hapı Alımı Unutulduğunda Ne Yapılmalıdır?
OKS alımı unutulduğu zaman yapılması gereken şey, bu durum fark edildiği anda hapın içilmesidir. Bununla birlikte unutulan hapın 24 saat içerisinde alınmış olması gerekir. Bu durumda bir sonraki hap normal saatinde alınmalıdır.
Şayet OKS iki gün boyunca unutulursa, korunma durumu kesinlik kazanmaz ve OKS’nin güvenirliği azalır. Bu nedenle bir sonraki pakete başlayana kadar, korunma amaçlı ek tedbir alınması tavsiye edilir.
Doğum Kontrol Hapının Etkisini Azaltan İlaçlar Nelerdir?
Doğum kontrol hapı kullanan bayanların aynı süreçte içtikleri ilaçlara dikkat etmesi gerekir. Bazı ilaçlar OKS’nin etkisini azaltarak ilacın güvenirliğini ortadan kaldırır. Böyle durumlarda doğum kontrol hapı en iyisi bile kullanılsa istenmeyen gebelikler oluşabilir. Bu ilaçlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
● Rifampin,
● Lopinavir,
● Saquinavir,
● Karbamazepin,
● Topiramate,
● Sarı kantaron,
● Griseofulvin,
● Fenobarbital,
● Fenitoin,
● Ritonavir,
● Okskarbazepin,
● Primidon, şeklindedir.
Doğum Kontrol Hapının Avantajları Nelerdir?
Diğer birçok korunma yöntemine göre çok daha avantajlı olan OKS, 7/24 gebelikten korunma sağlaması nedeniyle en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemidir. Bunun yanı sıra;
● Adetleri düzenlemesi,
● Geri dönüşümlü etkiye sahip olması,
● Hap bırakıldıktan sonra çok kısa bir süre içerisinde adetin normal döngüsüne kavuşması ve hamileliğe olanak sağlaması,
● Dış gebeliği önlemesi,
● Kemiklerde zayıflama iyi gelmesi,
● Adetin ağrısız geçmesi,
● Endometrium ve over kanseri gibi hastalıklarda etkili olması gibi avantajları ile dikkat çeker.
Ayrıca en çok merak edilen konular arasında olan doğum kontrol hapı sivilce oluşumunu engeller mi sorusudur. Bu noktada OKS’nin sivilcelere iyi geldiği ve yenilerinin oluşumunu engellediği belirtilir.
Doğum Kontrol Hapının Dezavantajları Nelerdir?
OKS’nin neden olduğu dezavantajlar ise şu şekildedir:
● Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyucu özellikte değildir.
● Doğru kullanılmadığı takdirde istenmeyen gebeliğe neden olabilir.
Doğum Kontrol Hapı Kısırlık Yapar Mı?
Birçok bayanın OKS’den uzak durmasının başlıca nedenlerinden biri akıllarında oluşan doğum kontrol hapı kısırlık yapar mı sorusudur. Bu yaygın sorunun aksine böyle bir ihtimal söz konusu değildir. Genellikle OKS kullanımı bırakıldıktan sonra ortalama 1 ile 2 ay içerisinde hamilelik planlanabilir.
Doğum sonrası cinsel hayat
Doğum yaptıktan sonra cinsel ilişkiye girmek, belki de aklınıza gelecek son şeydir. Ancak tabii ki cinsel hayatınız devam edecek.
Paylaş