Epilepsi Hastalığı Tedavisi

Her yüz kişiden birinde görülmekte olan epilepsi veya sara hastalığı, epileptik nöbetlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Epileptik nöbetler ise, beyinde bulunan beyin hücrelerinin kontrolsüz hareketleri ile ortaya çıkan bir durumdur.

Beyinde ortaya çıkan bu anormal durum daha sonrasında tüm beyin hücrelerini etkileyerek hastanın sara veya epilepsi nöbetleri geçirmesine neden olabilmektedir.

Bu nöbetler kısmi nöbetler ve vücudun tamamını etkileyen nöbetler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kısmı nöbetlerde, vücudun tamamını değil de bir kısmını etkileyen nöbetler ortaya çıkmaktadır. Örneğin bu kontrolsüz hareketlenmeler sırasında kollarda veya bacaklarda kasılmaların yaşanmasını kısmi nöbetlerin içerisine alabiliriz. Bununla beraber eğer nöbetler daha sık görülmeye başlamışsa artık kısmi olmaktan çıkarak vücudun tamamını etkileyen büyük kasılmalar da görülebilmektedir.

Epilepsi Hastalarının Uygulaması Gereken Tedavi Yolları

Yukarıda değinmiş olduğumuz üzere vücutta kısmi ya da tamamen görülen bu kasılmalar epilepsi hastalarının hayatını ciddi oranda etkileyebilmektedir. Bu hastalık sebebi ile günlük yaşantılarında birçok sorun ile karşılaşabilen hastaların en büyük istekleri ise epilepsi hastalığından kurtulabilmek ve epilepsi hastalığı tedavisinin yollarını öğrenebilmektir.

Günümüzde epilepsi hastalığının ilaç ile tedavisi bulunmaktadır. İlaç tedavileri ile birlikte hastaların %70’i epilepsi nöbetlerinden kurtularak günlük hayatlarına mutlu bir şekilde dönebiliyorlar. Ancak geriye kalan %30’luk kitle için farklı tedavi yolları da bulunmaktadır.

Epilepsi Hastalığında İlaç Tedavisi Dışında Neler Yapılmalıdır?

İlaç tedavisine dirençli olan epilepsi hastaları için ise, epilepsi tipi araştırıldıktan sonra farklı tedavi yolları uygulanmalıdır. İlaca rağmen devam etmeyi sürdüren epilepsi hastalığı için cerrahi müdahaleler ile tedavi yolları bulunmaktadır. Epilepsi cerrahisi olarak da bilinen bu alanda tedaviler uzun süreli beyin ameliyatlar ile yapılabilmektedir. Doktorların cerrahi müdahalede yapmak istedikleri şey, epileptik odağı tamamen çıkararak o alanı hastalıktan kurtarmaktır.

İlaç tedavisine göre daha riskli olan bu müdahaleye karar verilmeden önce detaylı bir kontrolden geçmeniz gerekmektedir. Ardından ise cerrahi işleme başlanarak bu zararlı epileptik odağı beyinden çıkarılmaya çalışılmaktadır.

Ancak her zaman dile getirmiş olduğumuz üzere bu ciddi kararı vermeden önce doktorunuza danışmanız ve doktorunuz ile koordineli olarak ilerlemeniz sizlere büyük bir artı sağlayacaktır.

Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, beyindeki nöronların anormal şekildeki elektriksel deşarjları sonucunda ortaya çıkan klinik bir durumdur. Halk arasında ‘’Sara Hastalığı’’ olarak da bilinen bu hastalık, kendisini epileptik nöbetler ile göstermektedir. Bu epileptik nöbetler ise hastalarda gelip geçici şekillerde seyretmektedir. Yani belirtiler hastaların tamamında aynı şekillerde görülmemektedir. Belirtilerin asıl ana sebebi, beyindeki nöronların elektriksel deşarjlarından dolayıdır. Bu etkileşim sonucunda ise deşarjın yayılım bölgesine, hızına ve yayıldığı bölüme göre belirtilerde de farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Yani hastaların yaşamış olduğu küçük bir göz dalması bile epilepsi belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir.

Epilepsi Hastalığı Ne Kadar Yaygın?

‘’Epilepsi hastalığı nedir?’’ sorusunu cevapladıktan sonra bu hastalığın toplumdaki görülme sıklığını da ele almak gerekmektedir. Toplumu genel olarak incelediğimizde epilepsi hastalığının oldukça yaygın bir hastalık olduğunu dile getirmemiz gerekmektedir. Tüm bunlarla beraber epilepsi hastalığının kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığında bir fark yoktur. Yani kadın ve erkek toplum içerisindeki herkeste bu hastalık bulunabilmektedir.

Ayrıca epilepsi hastalığı belirli bir yaş grubunu da kapsamamaktadır. Yani epilepsi hastalığı her yaştan bireylerde görülebilecek bir hastalıktır. Zamanla ortaya çıkan bu hastalıkta 16. yaş bu hastalığın en sık görüldüğü dönemdir. Genel olarak ilk 16 yaşına kadar ve yaşlılarda ise 65 yaşından sonra epilepsi nöbetleri ile daha sık karşılaşılmaktadır.

Epilepsi Hastalığında Tedavi Yolları

Günümüzde oldukça ileri seviyede olan tıp dünyasında epilepsi hastalığı için de birçok tedavi kolu ortaya çıkmıştır. Epilepsi hastalığında tedavi yollarında asıl uygulanan belirtileri kontrol altına alarak hastaların hayatlarını sorunsuz bir şekilde devam ettirebilmelerini sağlamaktır. Değinmiş olduğumuz bu amaç doğrultusunda hastalara ilaç tedavileri, epilepsi cerrahisi ve pil uygulaması başlıkları ile tedavi yöntemleri sunulmaktadır.

Tedavi yolları ile ilgili bir karar verilmeden önce hastalar detaylı bir muayeneden geçmelidirler. Tüm bu süreçlerde doktorunuz ile koordineli olmanız ve ona güvenmeniz oldukça önemlidir. Tedavi yolları ile ilgili sizin için en doğru kararı almanız açısından bir arada hareket etmeniz gerekmektedir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Mart 2019Yayınlanma Tarihi:20 Mart 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.