Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
Gıda Zehirlenmesi Bakteri virüs ya da parazitler ve onların toksinleriyle bozulmuş gıdaları tüketmek yoluyla oluşan bir hastalıktır. Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Gıda Zehirlenmesi Nedir? Gıda Zehirlenmesi Tedavisi Nasıldır?
Belli durumlarda bazı vitamin ve minerallere ihtiyacımız artar ve bu ihtiyacımızı da özellikle bu vitamin ve mineralleri içeren besinleri daha fazla tüketerek karşılarız. İşte bazen ilaç niyetine tükettiğimiz gıdalar, şartlar değiştiğinde yeri gelir onlar bizi hasta eder hatta zehirler.
Gıda zehirlenmesine en sık olarak bozulmuş, mikroplanmış yiyeceklerin sebep olduğunu biliyoruz. Çeşitli bakteriler, virüsler, parazitler ve bunların salgıladığı zehirli maddeler vücutta değişen şiddette hastalıklara sebep olur.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
- Halsizlik.
- Karın ağrısı
- Kramplar.
- Bulantı
- Kusma.
- İştah kaybı
- İshal
- Kusma
- Karın ağrısı
- İshal
- Kanlı ishal
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Karın krampları
- Vücut ve kas ağrısı
- Mide ağrısı
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Baş ağrısı,
- Öksürük
- Sinir sistemi problemleri
GIDA ZEHİRLENMESİ OLDUĞUNDA NELER YEMELİ?
Kusma ve ishal geçinceye kadar katı yiyeceklerden uzak durmak en iyisidir; bunun yerine, hafif ve az yağ içeren basit ve sindirimi kolay yiyecekler yiyebilirsiniz.
– Tuzlu kraker
– Muz. Muz. Potasyum açısından oldukça zengin olan muz, gıda zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur
– Pirinç pilavı
– Yulaf ezmesi
– Tavuk suyu
– Haşlanmış patates
– Haşlanmış sebzeler
– Kızarmış ekmek
– Kafeinsiz içecekler
– Meyve suları
– Spor içeceği
- Yoğurt
- Bal
- Sarımsak
- Fesleğen
- Limon
- Zencefil
- Su tüketin
- Sıvıı Alımını Artırın
- Temiz sodalar (Sprite, 7UP veya zencefilli gazoz gibi)
- Kafeinsiz çay
- Tavuk veya sebze suyu
- Hafif yemek yiyin
Kusma, ishal ve mide rahatsızlığı gibi gıda zehirlenmesinin en patlayıcı semptomlarını deneyimledikten sonra, uzmanlar midenizin dinlenmesini öneriyor. Bu, yiyecek ve içeceklerden birkaç saat boyunca tamamen kaçınmak anlamına gelir. Sıvı alımı, vücudunuzun gıda zehirlenmesi etkileriyle savaşmasına yardımcı olmak için çok önemlidir. Kusma ve ishal dehidrasyona neden olabilir, bu nedenle buz parçalarını emmek veya küçük yudumlar su almak iyi bir başlangıç noktasıdır.
Yiyecekleri tutabileceğinizi hissettiğinizde, midenize ve gastrointestinal sisteminize karşı nazik yiyecekler yiyin. Yumuşak, az yağlı, az lifli yiyeceklere yapışır. Özellikle üzgün olduğunda midenizin sindirimi daha zordur. Daha fazla üzülmesini önlemek için yağlı yiyeceklerden kaçının.
Besin zehirlenmeleri en sık yaz aylarında karşımıza çıkıyor. Neler yapılmalı? Hangi durumlarda doktora başvurmalı? Besin zehirlenmesi genellikle iki üç gün içinde kendiliğinden geçer. Bu sürede bol miktarda su ve sıvı alınmalıdır.
- Besin zehirlenmesinde şikayetlerin 24-48 saatte kendiliğinden geçmemesi durumunda
- Kişi sıvı alımı yapamıyorsa
- Yüksek ateş varsa
- Kanlı ishal görülüyorsa
- Uyku eğiliminde artış gözleniyorsa
Paylaş