İstemediği iş ortamda bulunan ve ezilen bir eş evde nasıl olur?

İstemediği iş ortamda bulunan ve ezilen bir eş evde nasıl olur?Çalışan kişinin çalışma koşulları, çalışma arkadaşları ve yöneticisi ile ilişkili olan birçok olumsuzluğu işyerinde yaşamakla kalmayıp bu olumsuzlukları ev ortamına, eşi ve çocukları ile olan ilişkilerine taşıdıklarına çoğu zaman şahit oluyoruz. Kişi bu olumsuz duygu transferini yaptığının genellikle farkında olmuyor. Örneğin, eşi ile en ufak bir sorun yaşadığında bu soruna, işten getirdiği olumsuz duyguyu, sanki bu duyguya tamamen eşi ile ilgili yaşadığı sorun neden olmuşçasına tepki verebiliyor. Böyle bir durumda da eşi haksızlığa uğradığını düşünüp sert bir tepki ile cevap verebiliyor. Bu durum içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor ve eşler gerçek stres faktörünü görmeksizin amansızca birbirlerini suçlamaya ve eleştirmeye yönelebiliyorlar.

Burada kişilerin yapması gereken birbirlerini önce dinlemeleri, sonra da anlamaya çalışmaları. Bu hem kolay hem de zor bir süreç olabilir. Aslında bir miktar iletişim becerisi gerektiren bir durum. Yargılamak yerine senin şu davranışın ben de şu duyguyu yarattı şeklinde anlatmalıdır. Ancak, ilişiler aşırı bir şekilde çatışmalı hale geldiğinde ve eşler kendi başlarına bu durum ile baş edemez olduklarında profesyonel bir yardım almak gerekli hale geliyor.

Çalışan eşler ve rol çatışması
Kişiler kendilerinden beklenen talepleri çeşitli yollarla azaltma yoluna gidebilirler. Bahsedeceğim bu yolların hepsinin her aile için, her durumda çözüm olacağını varsaymak tabi ki doğru olmaz.

Çalışan kişiler yoğun iş ve aile taleplerini çeşitli yollar ile azaltma yolunu seçebilirler. Örneğin, bir çocuk bakıcısı ya da hizmetçi tutmak, ailelerinden yardım almak, bir aile danışmanına başvurmak, akrabalardan gelen eleştirel yaklaşımları görmezden gelmek, çocukları uzun çalışma saatlerinin kaçınılmazlığı ile ilgili ikna etmek gibi yollara başvurabiliyorlar.

Diğer taraftan kişi taleplere karşı olan tutumunu değiştirebilir. Örneğin, kişi çocuğu büyüyünceye kadar iş ile ilgili planlarını erteleyebilir, işinde aranan biri oluncaya kadar çocuk yapmayı geciktirebilir, meslek yaşamında ilerlemenin çocuk sahibi olmaktan daha önemli olduğuna inanabilir, emekli oluncaya kadar hobileri ile uğraşmayı erteleyebilir.

Kişilerin rol çatışmaları ile baş etmede kullandıkları diğer bir yol da üzerlerindeki talepleri karşılamak için yoğun çaba sarf etme şeklinde kendini gösteriyor. Örneğin çalışan kişi bütün sorumluluklarını yerine getirmek için daha çok çabalıyor, yapması gerekenleri tamamlayabilmek için daha az uyuyor, ev sakinlerine birkaç gün yetecek kadar değişik yemek yapabiliyor.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2006

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.