Neden etkili iletişim…
Kariyer yaşamında kişinin başarısını doğrudan etkiler. Öyle ki iş hayatında başarının %85’ini bireyin kişilik özellikleri oluştururken, etkili iletişim de kişilik özelliklerinin başında geliyor. Etkili iletişimin sırrı ise güven, samimiyet ve çok iyi bir dinleyici olmak. Bu yazımda size etkili iletişimin önemi ve iletişimi etkili, sağlıklı hale getiren birkaç başlıktan bahsedeceğim.
Etkili iletişim her meslek grubu için çok önemli…
Kendini ifade edebilmek, anlatabilmek, karşımızdakiyle empati kurabilmek iletişimi daha nitelikli ve sağlıklı hale getirir. Burada sözcük seçimi, dili kullanma önemli. Dilin etkili kullanılması bağlamında özellikle televizyonlarımıza, radyolarımıza ciddi görevler düşüyor. İyi bir okul olan radyo ve televizyonlarda yapılan hatalar öyle ki antenlerden dalga dalga ülkenin dört bir tarafına yayılabiliyor. Hatalar yayıldıkça kişinin kendini iyi ifade edebilme beceresi de sekteye uğruyor, dil yanlışları artıyor.
Meslek grubumuz ne olursa olsun, hangi alanda iş yapıyorsak yapalım, çok iyi iletişim kurabilmek işlerimizi o kadar kolaylaştıracak, nitelikle hale getireceği unutulmamalı. Rekabet çok sevdiğim bir kelime değil ama çok iyi bir iletişimciyseniz rakiplerinizden ya da sizinle aynı kulvarda yürüyen, koşan kişilerden birkaç adım daha öndesiniz demektir.
Başarı, %85 kişilik özellikleriyle ilgili!
İş yerlerinde yapılan başarı araştırmalarına bakıldığında da burada sonucun değişmediğini görüyoruz. İletişimi iyi olan kişilerin kariyerinde yükselen bir doğru çizdiğini gözlemliyoruz. Başarı sırrının %15’i sadece teknik bilgilerinizden ibaretken, %85’lik bölümünü tamamen kişilik özelliklerimiz oluşturuyor. İyi, etkili bir iletişim de bizim kişilik özelliklerinden bir tanesi. Bunun farkında olup, bu bilinçle hareket etmek gerekiyor.
Ehil ve güvenilir kişilerden eğitim alınmalı…
Etkili iletişim öğrenilebilen bir beceri. İşin ehli ve güvenilir kişilerden alınacak eğitimlerle bunu başarabiliriz. Bu süreçte gayret ve samimiyet ise olmazsa olmaz. İletişim alanında çok sayıda kişisel gelişim eğitimleri var. Tabi eğitimlerle tekniği öğreniyorsunuz. Kılavuz ve rehber oluyor bu eğitimler. Sonucun güzel olması başlı başına sizin gayretinizle ve samimiyetinizle doğrudan ilgili. Çok çalışmak, çok gayret etmek ve emek vermek gerekiyor. Donanımlı ve gerçekten işin erbabı olan kişilerden bu eğitimleri alıyor olmalı. Unutmayalım, eğitimler size sadece yol gösterir, ufuk açar, projeksiyon tutar ama o yolda ilerlemek tamamen sizin gayretiniz, fedakârlığınız ve azminizle ilgili. Sonucu da belirleyecek budur.
Etkili iletişimin ilk adımı güven…
Etkili iletişimde ihmal edilen kimi hususlara da dikkat çekmek isterim. Mesela gülümsemeyi günlük yaşantımızda gerçekten unutuyoruz. Etkili iletişimde gülümseme, tebessüm çok kıymetli. Öyle ki tebessüm bizim kadim kültürümüzde sadaka değerinde olan şey ama unuttuk. Verecek bir şeyimiz yoksa Peygamber Efendimiz (Sav.) ‘Tebessüm etmeniz yeterlidir’ diyor. Gençlerimizin de bizim de en büyük problemlerinden bir tanesi.
İhmal ettiğimiz konulardan bir diğeri de güven. İletişimde olduğumuz kişiye güven verebilmeliyiz. Bu da etkili iletişimin önemli ayaklarından bir tanesi çünkü. Güven her kapının anahtarı. Bunu çok iyi bilmek gerekir. Hatta etkili iletişimin ilk adımının güven olduğunu da söyleyebiliriz. Maalesef bunu günümüzde çok başaramıyoruz.
Sual bilginin afetidir…
Etkili iletişimde başaramadığımız konulardan biri de karşımızdakiyle düşüncelerimizi açık ve net şekilde paylaşamıyor olmak. Karşımızdakilerle konuşurken genelde geri bildirim avantajından yararlanamıyoruz. Geri bildirimler ve sorularla iletişimimizi daha nitelikle hale getirebileceğimizi unutuyoruz. Soru sormaktaki kastım tamamen anlamaya yönelik sorular. Karşımızdakini rencide edici, kırıcı olmayan... Aksi halde iletişim sekteye uğratacaktır. Çok beğendiğim, hayatıma rehber edindiğim cümlelerden birini burada sizlerle de paylaşmak isterim: ‘Sual bilginin afetidir…’ Kişiyi denemek, sınamak, bildiğini göstermek, bilmediğini ortaya çıkarmak üzerine sorulardan kaçınmak gerekir. Ne bildiğini veya ne bilmediğini ölçümlemek, tamamen art niyetli sorular sormak iletişimi niteliksiz hale getirecektir. Buna çok dikkat etmemiz gerekir.
Dinlemek iyi bir eğitmen ve öğretici…
Bu dönemde en çok ihmal edilen, etkili iletişimin direği sayılabilecek ‘Dinleme’ eylemini de unutmamalıyız! 21. Yüzyıl becerilerinden, iyi bir iletişimcinin olmazsa olmaz en önemli kurallarından bir tanesi dinlemek...
Neden iki kulağımız ve bir ağzımız var? Daha az konuşup, daha fazla dinlemek için… Dinleyen varlık olduğumuzu maalesef unuttuk. Etkili konuşmaktan çok daha önemli olan iyi bir dinleyici olabilmek. Tamamen anlamaya yönelik, iletişimi sağlıklı ve nitelikli yönetebilmek için empatik dinlemeyi başarmalıyız. Özellikle dijitalleşmeyle birlikte çok fazla uyarana maruz kaldığımız bu dönemde karşımızdaki kişileri çok fazla dinleyemiyoruz. İletişim halinde iletişimin kendisine odaklanamıyoruz.
Dinlemenin aslında çok iyi bir eğitmen ve öğretici olduğunu unutmamak dileğiyle.
Şaban Özdemir
sabanozde@gmail.com
Paylaş