NORMAL BİR HAYAT SÜREBİLİRLER Mİ?

PSK. DR. AYŞEGÜL ERAY

Eğer tedavi görürlerse, bu sorunun yanıtı büyük bir EVET'tir. Panik rahatsızlığı birçok farklı terapi yöntemi ile tedavi edilebilir. Bu tedaviler son derece etkilidirler. Tedavisi başarıyla tamamlanmış olan çoğu kişi, kaçınma veya kaygı duymaya devam edebilir. Bu gibi durumlarda, yeniden tedavi gerekebilir. Panik rahatsızlığı, tedaviden sonra herhangi kalıcı bir hasar bırakmaz.

Panik Rahatsızlığının Yan Etkileri

Tedavi uygulanmazsa, panik rahatsızlığının ciddi sonuçları görülebilir.

Panik rahatsızlığının en olası tehlikesi, fobilere yol açabilmesidir. Çünkü panik nöbetinden sonra hasta, panik sırasında karşılaştığı durumlardan kaçınmaya başlar.

Panik rahatsızlığı olan birçok hasta panik nöbetiyle ilgili olarak 'duruma bağlı kaçınma' gösterir. Örneğin, araba kullanırken gelen bir nöbetten sonra birey, duruma karşı doğru bir fobi geliştirene kadar araba kullanmaktan kaçınır. En ileri safhada, panik rahatsızlığına sahip olan hastalar agorafobi, yani dışarı çıkma korkusu geliştirirler. Bu tür hastalar içeride kalarak, bir nöbeti uyandırabilecek olan tüm durumları engelleyebileceklerine veya dışarıya çıktıklarında yardım alamayacakları bir durumla karşılaşacaklarına inanırlar. Nöbet korkusu, hastaları öyle güçsüzleştirir ki, kendilerini eve kapatmayı tercih ederler.

Bu aşırı fobileri geliştirmeseniz de, yaşam kaliteniz tedavi edilmemiş panik rahatsızlığı yüzünden aşırı derecede bozulabilir. Bir araştırmada, panik rahatsızlığı olan hastalar hakkında şu bulgular elde edilmiştir:

"    Alkol veya ilaç bağımlılığına daha yatkındırlar
"    İntihar etme riskleri daha yüksektir
"    Hastanelerin acil servislerinde daha fazla zaman geçirirler
"    Hobilerine, spora veya diğer etkinliklere daha az zaman ayırırlar
"    Parasal açıdan diğerlerine bağımlı olmaya yatkındırlar
"    Rahatsızlığı olmayan kişilerden duygusal ve fiziksel olarak daha sağlıksız olabilirler
"    Evlerinden birkaç kilometreden fazla arabayla uzaklaşmaktan korkarlar.
Panik rahatsızlığının ekonomik etkileri de olabilir. Son yapılan çalışmalardan birinde, sırf seyahat etmesi gerektiği için yılda 40.000 dolar getirisi olan bir işi geri çevirip, evinin yakınlarında yılda sadece 14.000 dolar getirisi olan bir işi tercih eden bir kadının örneği verilmektedir. İşlerini kaybeden ve böylece sosyal yardıma veya aile fertlerinin yardımına muhtaç kalan kişiler de vardır.

Bunların hiçbirinin olması gerekmez. Panik rahatsızlığı başarıyla tedavi edilebilir. Hastalar da hayatlarına eskisi gibi devam edebilirler.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Şubat 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.