Prof. Dr. Tarhan’dan genç psikologlara tavsiyeler
Üsküdar Üniversitesi Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Araştırması Proje Kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Projede görev alan klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi gören 125 öğrenciye teşekkür belgesi takdim edildi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, araştırmanın çok önemli sonuçları ortaya koyduğuna dikkat çekerek “Siz Türkiye’nin ruh sağlığı hizmetine ciddi katkı yaptınız” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonuda düzenlenen proje kapanış toplantısına Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol katıldı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan genç psikologlara tavsiyeler
Araştırma, Üsküdar Üniversitesinde klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi gören 125 öğrencinin tüm katılımcılarla bire bir görüşmesi ile gerçekleşti. Toplantıda konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, projede görev alarak önemli bir çalışmaya imza atan yüksek lisans öğrencilerine mesleki tavsiyelerde bulundu.
Bu sadece bir tez çalışması değil
Araştırmayı yapan öğrencilere seslenen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Klinik psikoloji ve psikolog olma yolculuğunuzun son noktasındasınız. Çok güzel bir çalışma yaptınız. Siz sadece bir tez çalışması yapmamışsınız aynı zamanda bir Türkiye’nin ruh sağlığı hizmetine ciddi bir katkı yaptınız. Devletin yapmaya çalıştığı birçok şeyi, örneğin risk haritasının çıkarılması, ruh sağlığı profilinin çıkarılması, toplum şu anda ruh sağlığı açısından hangi noktada, madde kullanımı açısından hangi noktada, çeşitli davranışsal bağımlılıklar konusunda ne durumdayız bunlar ortaya çıktı” dedi.
Bu tarz risk haritaları önlem açısından önemli
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu alandaki ilk çalışmayı 1990’lı yıllarda kendisinin GATA’da madde kullanımı ile ilgili yaptığını ve doktora tez konusu olarak verdiğini belirterek “Asker kökenliler ve yedek subaylar arasında bir araştırma yapmıştık. Şimdi madde ve alkol kullanım oranlarını o zamanki durumu ve bugün arasında kıyaslıyorum çok ciddi ve önemli farklar var. Dünyadaki gidiş de böyle, sadece Türkiye’de değil. Bu nedenle bu gibi politika belirleyicilerde hangi kararları alacaksın, önlemler nerelerde alınacak, bunlarla ilgili karar verirken bu tarz risk haritaları çok önemli. Nereye yatırım yapılmalı, hangi konular üzerinde durulmalı. Bu çalışmalar stratejik öncelikleri belirleniyor. Önceliklere göre bilgiler ve ekipler ona göre belirleniyor. Bence bu çalışma sonucunda devlet psikolog kadrolarını artıracak bu çalışmanızın sonucu böyle bir sonuca çıkacak bence… Çünkü bir ihtiyaç var. Dev gibi gelen sorunlar var. Durup dururken psikologluk gözde meslek olmuyor. Bu çalışmayla bunun verileri verilmiş oldu. Güzel bir çalışma oldu emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Önce iyi insan olunmalı
Öğrencilere bazı tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, her şeyden önce iyi insan olmanın önemine işaret ederek “Artık teorik dersler bitti tez de bitmek üzere. Bana katıldığım programlarda iyi hekim, iyi psikolog, iyi terapist nasıl olur diye sorduklarında onlara birinci olarak iyi insan olmak gerekir diyorum. Bir insan iyi insan olamıyorsa iyi mühendis de olamaz, iyi hekim de olamaz. İyi psikolog da olamaz. Bütün meslekler için önemli ama psikolog olmakta iyi insan olmak çok önemli” dedi.
Toplumla ve insanlıkla ilgili hayallerimiz olsun
2000’li yıllarda ABD’de suç oranlarının ve şiddetin arttığını, insanın niye kötülük yaptığının araştırıldığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:
“New York State Üniversitesi Adli Psikiyatri Birimi bir ölçek geliştirdi. Psikiyatride kötülüğün temel anlamı araştırılıyor. İnsanlar başarılı zengin ama mutlu değil niye depresyon, şiddet artıyor araştırması yapılırken ortaya mutluluk bilimi yani pozitif psikoloji çıkıyor. 2015’te Harvard Üniversitesinde ve 2018’de Yale Üniversitesinde bu dersleri koydu. Biz de zorunlu ders olarak 2013’te koyduk. Ne anlatıyor Pozitif Psikoloji, iyi insan olmak anlatılıyor. Bilimsel metodoloji ile sadece başarılı olmak değil, hayatımız sonuna gelince nasıl insan olmak istiyoruz önemli olan bu. Bizim toplumla ilgili insanlık ile ilgili hayallerimiz olsun. İyi insan olmanın en büyük faydası kendimize oluyor. Başkasını mutlu ettikçe kendimiz de mutlu oluyoruz.”
Tarhan: “Psikologluk sadece bir meslek değil sanattır”
Öğrencilere mesleki anlamda tavsiyelerini de sıralayan Prof. Dr. Tarhan, “Gelen hastalar iyi niyeti okur. Hastalar iyi niyet kokusu alıyor ve tedaviye sadakat çıkıyor. Ama iyi niyet yoksa, çıkarcı odaklı düşünüyorsa hasta bunu anlıyor ve hemen kopuyor. İyi niyetiniz sonucu tedavi güveni oluşuyor. İyi niyet ve iyi çaba, terapist danışan ilişkisinde çok önemli. İkinci önerim iyi dinleyici ve gözlemci olun. Gelen danışana hemen kafamızdaki şeyi uygulamak yerine önce onu analiz etmek ve iyi gözlemci olmak önemli. Hastanın ne söylediğini değil söylemediğini, söylediklerindeki satır aralarını okumak önemli, bu da dinleyerek olur. Tabi bu tecrübeyle oluşur. Psikologluk sadece bir meslek değil sanattır çünkü ustalaştığınız zaman en iyi hizmeti verirsiniz. Dinledikçe yıllar içinde ustalaşacaksınız. Aktif dinleyici olmak, gözlemci olmak, yıllar içinde olgunlaşmanıza sebep olur” diye konuştu.
Tedavi çantanızda terapi teknikleri de medikal teknikler de olsun
“Üçüncü bir nokta; bir tedavi çantanızın olması” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Karşınıza sorunlu bir danışan geldiği zaman ‘Ben sadece bir şey biliyorum bunu uygulayayım’ demek yerine bir sorunu varsa farklı yöntemlerle yardımcı olmaktır. Tedavi çantanızda terapi teknikleri olsun, medikal teknikler de olsun. Hastanın ilaç kullanıp kullanmaması, nöromodülasyona mı ihtiyacı var bunlar bilinmeli. Ppsikofarmakolojinin ilaç yazmanın büyük bir sorumluluğu var. Tedavi çantamız varsa daha az hata yaparsınız” tavsiyesinde bulundu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, son olarak şunları söyledi: “Ve muhakkak etik standartlarımızın olması lazım. Şundan önemlidir, insan beyni bu benim uymam gereken ilkelerdir, diye düşünür. İlkeli olan kimsede farkında olmadan zihinsel jüri, iç bekçi oluşur ve içindeki etik standartlar, yanlış adımda kendini farkında olmadan engeller. Yanlış yapma ile ilgili içindeki etik standartlar devreye girer ve hem hasta hem bizi korur. Erdemli olmak orta ve uzun vadede her zaman kazandırır. Etik çalışan bir terapist olmak hayatta sizi de koruyacaktır. Başınız dik dolaşmanıza sebep olacaktır” dedi.
Bölge temsilcileri araştırmaya ilişkin bilgi verdi
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol’un projenin ana hatları ile ilgili sunumunun ardından, proje kapsamında araştırma tarafında 3 büyük bölge temsilcisi olan Şenay Dayan, Gaye Göklü ve Sena Varlık “Bağımlılık Tipleri ve Risk Haritaları” hakkında bilgi verdi. Bir büyük bölge temsilcisi Ayşe Naz Hazal Sezen ise “Ruh Sağlığı Değişkenleri ve Risk Haritaları”na ilişkin sunumlar yaptı.
125 öğrenciye teşekkür belgesi verildi
Program, poster başı sunumların ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol projede görev alan klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi gören 125 öğrenciye teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)
Paylaş