SICAK KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

DHA

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Oğuzhan, kalp hastalarının güneş ışınlarının dik geldiği 11.00- 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkmamalarını, günde en az 2 litre sıvı tüketmelerini önerdi. Prof.Dr. Oğuzhan, sıcak havalarda kalp ve tansiyon hastalarının kullandıkları ilaçlar için doktoruna başvurarak doz ayarı yaptırmasının, yürüyüş için günün ilk saatlerde veya güneşin batmak üzere olduğu saatlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, şöyle dedi:

"Yaz aylarında girdiğimiz bu günlerde özellikle kalp ve tansiyon hastalarının aşırı sıcaklara çok dikkat etmesi gerekir. Aşırı sıcak hava, kalp hastalığı bulunan kişilerde terleme ile fazla miktarda sıvı kaybına yol açmaktadır. Aşırı sıvı kaybı ise, kanı koyulaştırarak, damar içinde pıhtı oluşumuna ve damarın tıkanmasına; yani kalp krizine neden olabiliyor. Terleme ile kaybedilen suyun yerine konması için en az 2 litre sıvı (su, ayran, meyve suyu gibi) almalarını öneriyoruz."

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, sıcak havalarda ilaç dozlarında ayarlama gerekebileceğini de belirtti. Prof.Dr. Oğuzhan, şöyle konuştu:

"Yüksek tansiyon hastalarında sıcağa bağlı damarlarda genişleme ve sıvı kaybından dolayı tansiyonda düşme olabiliyor. Bu durumda hastalar ilaçlarını bırakabiliyor. Oysa ilacın bırakılması tansiyonda ani yükselmelere neden olarak ciddi sonuçlar doğurabilir. İlaç dozunun ayarlanması için mutlaka doktora başvurulmalıdır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalarda aşırı ter ile de sıvı kaybedildiği için halsizlik, yorgunluk ortaya çıkabilir. Doktora danışarak idrar söktürücü ilacın dozu azaltılmalıdır."

Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, kalp ve tansiyon hastalarının sıcak havalarda beslenmelerine her zamankinden fazla dikkat etmeleri, bol sıvı almaları, az ancak sık sık yemek yemesi, yağlı ve hamurlu yerine, sebze yemeklerine ve meyve tüketimine ağırlık vermesi gerektiğini ekledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.