Sık Yumurta Tüketimi Alzheimer Riskini Azaltıyor
Sık yumurta tüketiminin Alzheimer ve demans riskini azalttığı ortaya çıktı. Alzheimer hastalığı (AD), nüfus yaşlanması nedeniyle artan prevalansı olan bir nörodejeneratif bozukluk. Yumurtalar, kolin, omega-3 yağ asitleri ve lutein de dahil olmak üzere beyin sağlığı için önemli birçok besin sağlar. Sık yumurta tüketimi bilişsel performansı artırırken, Alzheimer demansı ve AD riskini de azaltıyor.
İçerisinde zengin miktarda bulunan kolin Alzheimer riskini düşüren yumurtanın mutlaka organik olması gerektiğini de dikkat çekildi.
Kolin; hafıza, ruh hali ve kas kontrolü için gerekli bir nörotransmitter olan asetilkolin sentezine katkıda bulunuyor. Bu nedenle yeterli kolin alımının sağlanması bilişsel işlevleri destekleyebiliyor. Bazı nörolojik bozuklukların önlenmesine de yardımcı olabiliyor.
The Journal Of Nutrition’ın yaptığı araştırma, sık yumurta tüketiminin Alzheimer demansı ve hastalık patolojisi riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu ve Alzheimer demansı ile ilişkinin kısmen diyetteki kolin aracılığıyla aracılık ettiğini ortaya çıktı.
Yumurta sarısı; kolin, omega (ω)-3 yağ asitleri, lutein ve bilişsel sağlığı etkilediği düşünülen diğer besinler açısından zengin bir besin kaynağı. Yumurta sarısı, nörotransmitter asetilkolinin öncüsü olan önemli bir besin maddesi olan kolinin en iyi besin kaynağıdır ve hücre zarlarını oluşturan birçok fosfolipit için kritik bir bileşen olarak önem taşıyor.
The Journal Of Nutrition’ın yaptığı araştırmaya göre, yumurta tüketimi Alzheimer gelişme riskini azaltıyor. Haftada birden fazla yumurta tüketenlerde ise Alzheimer riski yüzde 39 düşük bulundu.
Genel olarak bu bulgular, sık yumurta tüketiminin Alzheimer demansı ve hastalık patolojisi riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu ve Alzheimer demansı ile ilişkinin kısmen diyetteki kolin aracılığıyla aracılık ettiğini göstermektedir.
Bu çalışma 1024 yaşlı yetişkin yaş = 81.38 ± 7.20 y}'ı içeriyordu. Ortalama (±SD) 6.7 ± 4.8 y takipten fazla, 280 katılımcıya (%27.3) klinik olarak Alzheimer demansı teşhisi kondu. Haftalık 1 yumurta / swk (meydan oranı [HR]: 0.53; %95 güven aralığı [CI]: 0.34, 0.83) ve 2 yumurta/wk (I, 0.53; 95% CI: 0.35, 0,35, 0.81) Alzheimer demans riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. 578 ölen katılımcıdan beyin otopsilerinin alt grup analizi, 1 yumurta / swk (I, 0.51;% 95 CI: 0,35, 0.76) ve ≥2 yumurta/wk (HR: %0,62; 95% CI: 0.44, 0.90) alımlarının beyinde daha düşük bir AD patolojisi riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.
Kaynak: The Journal Of Nutrition
Paylaş