Travmaya sanal tedavi

İşte travma sonrası stres bozukluğu yaşayan gazilerin tedavisinde kullanılana benzer bir sanal gerçeklik terapisi.

İşte travma sonrası stres bozukluğu yaşayan gazilerin tedavisinde kullanılana benzer bir sanal gerçeklik terapisi.

Meksika - Erica González video gözlüklerini ne zaman taksa, tutsak kaldığı dört günün detayları tekrar tekrar gözlerinin önüne geliyordu. Kafasına geçirilen terli tişörtün kokusunu duyabiliyor, su içirildiği bira şişelerindeki külün tadını alabiliyor ve kendisini kaçıranların kısık sesle yaptıkları konuşmaları duyabiliyordu. González, "Tüm bunları tekrar yaşamak korkutucuydu. Ama kendi kendime, 'Bana faydalı olacak' diyordum" diyor. 18 yaşındaki González, kısa süre önce ABD'de ordusu tarafından travma sonrası stres bozukluğu yaşayan gazilerin tedavisinde kullanı lana benzer bir sanal gerçeklik terapisini tamamlayan yirmi beş Ciudad Juárez sakininden biri.

TRAVMAYLA İLGİLİ HER ŞEY

Meksika Ulusa l Özerk Üniversitesi'nde görevli doktorlar ve psikologlar tarafından geliştirilen proje, Ciudad Juárez'de ruhsal hastalıkların tedavisindeki bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor. Juárez karteline ev sahipliği yapan ve uyuşturucu ticaretinde açısından stratejik bir noktada yer almasından ötürü diğer çetelerin de ele geçirmeye çalıştığı şehir, Cumhurbaşkanı Felipe Calderón'un organize suç örgütlerine açtığı savaşın en önemli kalelerinden biri oldu. Juárez, Meksika'daki en yüksek suç oranına sahip. Şehirdeki şiddet olayları son dört buçuk yılda 10 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Sanal gerçeklik tedavisi sırasında, video gözlükleri silahlı bir soygun, bir polis kontrol noktası, adam kaçırma için kullanılacak gizli bir bina ve çetenin tetikçileriyle askerler arasında bir çatışma gibi altı sahneyi gösteriyor. Terapistler hastalara yaşadıkları deneyimlere en çok benzeyen sahneleri gösteriyor ve daha sonra bu seansları, yaşadıkları travmalara daha fazla hitap edecek biçimde şekillendiriyor. Örneğin hastaların işkence sırasında duydukları bir şarkıyı çalıyorlar. Programı düzenleyenler, başarı oranının yüzde 80'lere ulaştığını söylüyor. Psikolojik tedavi lere halen çok ihtiyaç var. Ciudad Juárez Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, şehir sakinlerinin yüzde 70'inden fazlası en az bir kere bir cinayet mahallinden geçmiş. Travma yaşayan şehir sakinlerinden biri olan 29 yaşındaki Juan Carlos García, ölen ağabeyini morgda teşhis ettikten sonra yemeiçmeden kesilip içine kapandı. Eşi ve iş arkadaşları, olaydan neredeyse bir yıl sonra García'yı sanal gerçeklik terapisini denemeye ikna etti. Gözlüklerini ve kulaklıklarını takan González, erkek kardeşini sağ olarak gördüğü son andan defnedilmesine kadar yaşadığı travmatik olayları tekrar anlattı. Sonrasında ise terapistiyle nefes egzersizleri yaptı. Bunlar, González'in görüntüleri izlediği sırada kaydedilen anksiyete seviyesini düşürmeye yönelik tekniklerdi. Bu seanslar arasında da çalışmalarına devam eden González, erkek kardeşinin odasında vakit geçirdi, mezarını ziyaret etti ve arabasıyla öldürüldüğü yerden geçti. Projede görevli terapistlere göre bu egzersizler, Ciudad Juárez sakinleri tehlikeyle burun buruna yaşamaya devam ettiği için bilhassa önem taşıyor. Kaçırıldıktan sonra aylarca evden çıkmayan González, artık dışarı çıkmaya cesaret edebiliyor. Erkek arkadaşıyla sinemaya gidiyor ve Ağustos ayında okula geri dönmeyi planlıyor. Muzaffer bir gülümsemeyle, "Eskiden ne zaman bu konu açılsa, gözyaşlarıma halim olamazdım" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2012

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.