Uçuk Nasıl Geçer

Uçuk virüsü, Tıptaki ismi ile herpes simpleks isimli bir virüs olup, HSV 1 olanı dudak ve ağız çevresinde görülür. Kimi zaman ağrılı olurken kimi zaman ise belirti vermez. Uçuk Nasıl Geçer? sorusunun cevabı çok merak ediliyor. Dudak uçuğuna ne iyi gelir, nasıl geçer?

Uçuk Nasıl Geçer? sorusunun cevabı çok merak ediliyor.  Uçuk, Tıptaki ismi ile herpes simpleks isimli  bir virüs olup, HSV 1 olanı dudak ve ağız çevresinde görülür. Kimi zaman ağrılı olurken kimi zaman ise belirti vermez. Dudak uçuğuna ne iyi gelir, nasıl geçer? Dudak uçuğunu geçiren doğal yöntemler ve evde yapılacak çözümler haberimizde..

Uçuk Nedir?

Uçuk nedir, uçuğa neden olan herpes simplex adlı virüsün deriye bulaşmasıyla oluşan viral bir enfeksiyondur. Uçuğa neden olan bu virüs bir bölgeye yerleştiğinde tekrar edebilir ve ömür boyu da sürebilir ara ara çıkabilir yani tekrar edebilir. Virülü bölgeye dokunulduğunda eğer farklı yere de dokunuyorsak o bölgeye de virüsü taşıyabilir bu yüzden dikkat etmekte yarar vardır.

Uçuk Neden Olur?

Uçuğa neden olan bir çok faktör olabilmektedir ve bu durumu tek bir nedene bağlamak doğru değildir o yüzden dediğimiz gibi bir çok nedeni olabilmektedir.

Uçuğa neden olan birden fazla neden olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse korunmasız cinsel ilişki bu duruma eden olabilmektedir. Eğer karşı tarafta böyle bir virüs varsa bu virüsün diğer kişiye de geçmesi muhtemeldir. Kadınlarda da belirli dönemlerde hormonlar değişiklik gösterdiği için özellikle genital bölgede uçuk oluşabilmektedir. Bu uçuğun oluşma nedenlerinden bir tanesi genital bölgedeki salgıların değişmesi olabilmektedir.

Uçuğun nedenlerinin bir diğeri ise bağışıklıkla ilgilidir. Bağışıklık sistemi düştüğünde virüsün vücuda yerleşmesi daha kolay bir hale gelmektedir. Bunun dışında tabi ki stres, anksiyete ve korkular uçuğa neden olmaktadır. Bu tarz duygusal durumlar kişinin bağışıklığını düşürdüğünden virüsün vücuda yerleşmesini kolaylaştırmaktadır. Uçuğun nedenini tam olarak öğrenmek için öncelikli olarak her zaman bir uzmana başvurmakta fayda vardır. Yapılacak test ve tetkiklerle asıl neden ortaya çıkarılabilmektedir.

Uçuk Nasıl Geçer, Uçuğa Ne İyi Gelir?

Uçuk nasıl geçer, uçuk tedavisi çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra uçuğun bulunduğu bölge uygulanacak tedavide değişiklikler ve farklılıklar göstermektedir. Fakat net olarak belirlenmiş kesin bir tedavi henüz yoktur. Lokal olarak uygulanabilecek antibiyotiklerle virüsün etkisi azaltılmaktadır. Virüs kişinin vücudunda yer alan sinir hücrelerinin gövde kısmında kalarak vücudun savunmasız ve zayıf olduğu bir anda ortaya çıkarak kendini göstermektedir. Bu noktada kişinin öncelikli olarak bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekmektedir. Bağışıklık sistemini düşürecek stres ve korkulardan uzak durması gereklidir. Uçuğa ne iyi gelir,  uçuğa uygulanacak lokal tedaviler yer almaktadır. Bu noktada kremler ve haplar tedavi sırasında uygulanabilmektedir. Bu tedavilerin uygulanabilmesi için virüs için uygun antibiyotik tercih edilmelidir. Uzman bir hekim tarafından önerilmesi doğrudur.

Uçuk eğer senede birkaç defa çıkıyorsa antiviral tedaviler uygulanabilmektedir. Uçuk ilerlemeden ve vücuda yayılmadan mutlaka tedavi edilmesi ve uzman hekim tarafından teşhisin konulması gerekmektedir. Uçuk genelde bulaşıcı olduğundan kişilerin genel hassasiyete özen göstermeleri gerekmetedir.
 

UÇUK HERPES NEDİR?

Tıptaki ismi ile herpes simpleks isimli virüstür. HSV 1 olanı dudak ve ağız çevresinde görülür. Uçuk, kimi zaman ağrılı olurken kimi zaman ise belirti vermez. Uçuk virüsü, her yaştan insanı etkilemekte olan bu uçuk virüsü vücuda girdikten sonra ömür boyu burada kalır ve zaman zaman bağışıklık sistemi zayıfladığında kendini belli eder. Uçuk, bulaşıcı bir hastalık olduğunda enfekte olmuş kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Uçuk, Herpes simpleks vücuda alındıktan sonra üç aşamada kendini gösterir:

UÇUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Dudak kenarlarında Karıncalanma
- Dudakta veya etrafında kaşınma
-  Boğaz ağrısı
- Ateş
- Yorgunluk
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Boyun lenf bezlerinde şişlik
- Yutma sırasında ağrı
- Ağızda Yanma, acı ve ağrı hissi
- Boğaz ağrısı, ateş
- Yorgunluk, kas ve eklem ağrıları
- Boyun lenf bezlerinde şişlik
- Sinirlilik hali
- Yutmada güçlük
- Stres
- Enfeksiyonlar
- Hormonal değişimler

UÇUK ÇEŞİTLERİ

- Birincil enfeksiyon. Virüs cilde veya mukoza zarına girer ve çoğalır. Bu aşamada, ağızda yaralar ve ateş gibi belirtiler gelişebilir. Virüs herhangi bir yara ve belirtiye neden olmayabilir. Kişi uçuk geçirdiğini anlamaz. Buna asemptomatik enfeksiyon denir. Asemptomatik enfeksiyon, belirtilerle seyreden hastalıktan iki kat daha sık görülür.

- Pasif dönem. Virüs, enfekte olmuş bölgeden omurgada bulunan ve dorsal kök ganglionu adı verilen sinir dokusuna geçer. Bu bölgede tekrar ürer ve pasif hale geçer.

-  Nüks. Kişi duygusal veya fiziksel streslerle karşılaştığında virüs yeniden aktif hale geçerek yeni yaralara ve belirtilere neden olabilir.

UÇUĞUN NEDENLERİ

- Geçirilen ateşli hastalıklar
- Cilt bakımında oluşan hassasiyet
- Sir ağda bazen uçuğa neden olabiliyor
- Aşırı bir korku yaşamak
- Adet dönemleri veya hormonal değişiklikler
- Güneşe fazla maruz kalmak
- Vücut ısısının yükselmesine bağlı ateş
- Stres
- Vücudun geçirdiği Enfeksiyonlar
- Dudakta tahriş ve kuruluk

DUDAKTA UÇUK NEDEN ÇIKAR?

UÇUK NEDEN ÇIKAR?

Özellikle dudak kenarlarından çıkan Uçuk, viral bir enfeksiyondur. Uçuk, HSV 1 olarak adlandırılan bu durum genellikle dudak ve ağız çevresinde görülürken HSV 2 ise genital bölgede görülmektedir. Uçuk virüsü bir kez alındığında vücutta ömür boyu kalan bu virüs zaman zaman belli sebeplerden ötürü enfekte olur. Uçuk Virüsün en bulaşıcı olduğu hal ise yaranın var olduğu zamandır ancak herhangi bir belirti olmasa bile kişi bu virüsü başkalarına bulaştırabilir.

Uçuk virüsü;

- Ateşli hastalık geçriren kişilerde görülür
- Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde çıkabilir.
- Organ nakli geçirmiş bireylerde görülebilir.
- Kanser hastalarında oluşabilir.
- Stres ve psikolojik faktörler var olan uçuğun aktifleşmesine neden olabilir.

UÇUK VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR

Uçuk virüsü;

- Uçuk,yemek kaplar
- Tıraş makineleri
- ÖPÜŞME
- Havlularla temas
- Tükürük
Uçuk virüsüne yani HSV 1'e neden olmaktadır.r.

UÇUK 3 AŞAMALIDIR

- Birincil enfeksiyon
- Pasif dönem
- Nüks

UÇUĞA NE İYİ GELİR?

Uçuk virüsüne Antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendiren vitamin ve mineraller uçuğa iyi gelir ancak tamamen geçirmez. Kullanılamlar uçuğun sadece tekrarlama olasılığını azaltır ve ağrıyı hafifletir.

UÇUĞA İYİ GELENLER

- Yeşil sebzeler
- Çinko
- Bal ve arı sütü
- Çeşitli vitsminler
- Antiviral kremler
- Antimikrobiyal
- Antiviral pomadlar
- Probiyotikler
- E vitamini açısından zengin besinler
- Yüksek C vitamini içeren besinler
- Çinko
- Aloe vera jeli

UÇUĞU NE GEÇİRİR?

- E Vitamini
- Çay demiyle pansuman
- Alor Vera Yağı
- Sarımsak
- Bal, arı sütü
- Vanilya yağı veya özü

UÇUK İÇİN EVDE YAPILACAK DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİLER

Dudak uçuğu çoğu kişinin şikayetçi oluğu bir durumdur. Dudak uçuğuna yönelik mucizevi bitkisel çözümleri de mevcuttur. Eğer dudak uçuğu problemi yaşıyorsanız sizler de bu bitkisel çözümleri uygulayabilirsiniz. Uçuk için bitkisel ve doğal çözümler:

Uçuk tedavisinde Aloevera

Aloevera jeli her türlü bitkisel tedavi de akla ilk gelen tedavi yöntemlerinden biridir. Dudak uçuğu bölgesine aloevera bitkisinin yağını çıkartarak sürebilirsiniz. Aloevera yağı bu şekilde dudak uçuğunu tedavi edecek ve dudak uçuğu problemlerinizden kurtulmuş olacaksınız. Aloevera yağını günde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz. Dudak uçuğuna mucizevi bir çözüm getirmektedir. Aloevera yağı dudak uçuğunun kurumasını ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Uçuk tedavisinde Sarımsak

Sarımsak dudak uçuğuna oldukça etkili bir yöntemdir. Tamamen doğal bir antibiyotik olan sarımsak ile birlikte dudak uçuğunu kısa sürede geçirebilirsiniz. Sarımsağı yarıya keser iç kısmını uçuğa sürebilirsiniz. Bu şekilde uçuğa neden olan enfeksiyon ve iltihaplanmalar kısa süre içerisinde geçecektir. Sarımsak günde 2 defa uygulayabileceğiniz bir tedai yöntemidir.

Uçuk tedavisinde Bal

Dudak uçuğu tedavisinde ilk olarak akla gelen doğal tedavilerden biri bal tedavisidir. Bal oldukça iyi bir tedavi şeklidir. Uçuk çıkan bölgeye bir miktar bal sürdükten sonra dudaklar eski görünümüne ve sağlığına kavuşur. Ayrıca dudak uçuğuna iyi geldiği gibi dudak çatlamalarına da bal oldukça iyi gelmektedir. Bal kürünü dudağınızda 30 dakika beklettikten sonra ılık su ile temizleyebilirsiniz. Bu şekilde dudak uçuğunuz geçecektir.

Uçuk tedavisinde Çay Demi Pansumanı

Çayın Demini pamuğa baturarak uçuk olan bölgeye pansuman yapmak en faydalı doğal çözümlerden biridiri.

Uçuk tedavisinde Süt

Süt hem var olan dudak uçuklarını engeller hem de yeni uçukların çıkmasını engeller. Süt doğal bir gıdadır ve oldukça iyi bir tedavi seçeneğidir. Pamuk yardımı ile sütü dudak uçuğunuzu geçirebilirsiniz. Sütü dudak uçuğunuza yarım saat bekletebilir ve bu şekilde bunu günde 2 defa yapabilirsiniz

Uçuk tedavisinde Domates

Dudak uçuğunda, Domates özü ve domates suyu ile birlikte yine dudak uçuğu problemlerinizin önüne geçebilirsiniz. Domatesin iç kısmını dudak uçuğu bölgenize sürebilir ve bu şekilde hızlı bir şekilde dudak uçuğu problemlerinizden kurtulursunuz. Domates uçuklara karşı etkili bir doğal çözümdür.

Uçuk tedavisinde Nane Yağı

Dudak uçuğunu anında geçiren mucizevi bitki yağlarından biri de nane yağıdır. Nane yağı uçuğun çıkmadan engellemesini sağlayan oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Kulak çubuğu ya da pamuk yardımı ile birlikte nane yağını kullanabilirsiniz. Kısa süre içerisinde dudak uçuğu yarasını dökecek ve acı hissini alacaktır. Nane yağı her zaman kullanabileceğiniz bir bitki yağıdır.

Bal ve arı sütü

Uçuk geçirmek için Bal arı sütü ile karıştırılarak 2-3 defa kaşınan bölgeye sürülür.

Uçuk tedavisindeVanilya Özü

Uçuk taedavisinde Vanilya da dudak uçuğuna yönelik uygulayabileceğiniz en etkili bitkisel yöntemlerdendir. Vanilya uçuğa neden olan bakterilerin vücuttan en hızlı şekilde atılmasını sağlamaktadır. Kulak çöplüğü ile birlikte vanilyayı dudak uçuğuna sürebilirsiniz. Dilerseniz sürme işlemini uygularken pamuktan da yardım alabilirsiniz. Vanilya yöntemini günde en az 2 kere uygulayabilirsiniz. Böylece kısa süre içerisinde bütün dudak uçuklarını geçirebilirsiniz.

Uçuk tedavisinde Sirke

Uçuk taedavisinde Sirke de yine aynı şekilde dudak uçuğuna iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir. Sirkeyi dilerseniz bal ile birlikte karıştırarak dudak uçuğunuza sürebilirsiniz. Bal ile sirke karışımı ile doğal bir mikrop öldürücü elde edebilirsiniz. Sirke dudak uçuğunda ki enfeksiyonu yok edecek ve kısa süre içerisinde hem uçuğu hem de uçuk acısını kesecektir. Sizler de evde sirkeyi pamuk yardımı ile dudak uçuğunuza sürebilir ve bu şekilde dudak uçuklarınızdan kurtulabilirsiniz. Sirke antiviral özelliği bulunan doğal bir gıdadır.

Uçuk tedavisinde Buz

Buz ile birlikte dudak uçuğunu geçirebilirsiniz. Buz dudağınızı nemlendirir ve enfeksiyonun atılmasını sağlar. Buzu uçuk bölgesinin üzerinde gezdirerek kısa süre içerisinde uçuk yaralarınızı engelleyebilirsiniz. Ayrıca buz dudak uçuğunun sızlamasını da engeller. Buz bütün virüsü alacak ve dudak sağlığınıza olumlu tesir edecektir. Buz uygulamasını evde yaparak günde 2 defa uygulayabilirsiniz.

Uçuk tedavisinde Limon ve Karbonat

Dudak uçuğunu geçirmek için evde uygulayacağınız bir diğer karışım ise limon ve karbonattır. Limon yoğun miktarda asit içerir ve bu şekilde dudak uçuğuna iyi gelir. Hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Limon ve karbonatı karıştırarak elde edeceğiniz karışımı dudak uçuğunuza sürerek kısa süre içerisinde uçuk problemlerinizden kurtulabilirsiniz. Limon ve karbonat karışımı günde en az 2 defa yapılmak sureti ile yapılır.

Uçuk tedavisinde Kantaron Yağı

Uçuğa evde kartaron yağı ile birlikte yapacağınız kür ile birlikte geçirebilirsiniz. Kartaron yağı dudak uçuğunu geçirir ve hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlar. Oldukça etkili bir yöntem olan kantaron yağını her zaman uygulayabilirsiniz. Kantaron yağı hızlı sonuç almak isteyen kişilere önerilmektedir. Ayrıca uçukla birlikte ortaya çıkan acı ve sızıyı da ortadan kaldırmaktadır.

Uçuk Tedavisinde Aloevera

Uçuk Tedavisinde Aloevera jeli her türlü bitkisel tedavi de akla ilk gelen tedavi yöntemlerinden biridir. Dudak uçuğu bölgesine aloevera bitkisinin yağını çıkartarak sürebilirsiniz. Aloevera yağı bu şekilde dudak uçuğunu tedavi edecek ve dudak uçuğu problemlerinizden kurtulmuş olacaksınız. Aloevera yağını günde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz. Dudak uçuğuna mucizevi bir çözüm getirmektedir. Aloevera yağı dudak uçuğunun kurumasını ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Uçuk Tedavisinde Nane Yağı

Dudak uçuğunu anında geçiren mucizevi bitki yağlarından biri de nane yağıdır. Nane yağı uçuğun çıkmadan engellemesini sağlayan oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Kulak çubuğu ya da pamuk yardımı ile birlikte nane yağını kullanabilirsiniz. Kısa süre içerisinde dudak uçuğu yarasını dökecek ve acı hissini alacaktır. Nane yağı her zaman kullanabileceğiniz bir bitki yağıdır.

Uçuk Tedavisinde Sarımsak

Uçuk Tedavisinde Sarımsak dudak uçuğuna oldukça etkili bir yöntemdir. Tamamen doğal bir antibiyotik olan sarımsak ile birlikte dudak uçuğunu kısa sürede geçirebilirsiniz. Sarımsağı yarıya keser iç kısmını uçuğa sürebilirsiniz. Bu şekilde uçuğa neden olan enfeksiyon ve iltihaplanmalar kısa süre içerisinde geçecektir. Sarımsak günde 2 defa uygulayabileceğiniz bir tedai yöntemidir.

Dudak uçuğu problemi evde yapılacak doğal yöntemler ile birlikte kolayca geçirilebilir. Dudak uçuğu vitamin eksikliğinden dolayı kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla vitamini bol yiyecekler tüketerek dudak uçuğu şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Uçuk Tedavisinde Buz

Buz ile birlikte dudak uçuğunu geçirebilirsiniz. Buz dudağınızı nemlendirir ve enfeksiyonun atılmasını sağlar. Buzu uçuk bölgesinin üzerinde gezdirerek kısa süre içerisinde uçuk yaralarınızı engelleyebilirsiniz. Ayrıca buz dudak uçuğunun sızlamasını da engeller. Buz bütün virüsü alacak ve dudak sağlığınıza olumlu tesir edecektir. Buz uygulamasını evde yaparak günde 2 defa uygulayabilirsiniz.

Dudakta Uçuk Nasıl Geçer?

Dudak bölgesinde oluşan uçuklar birkaç kez tekrar edebilir çünkü bu bölgeye yerleşen uçuklar ara ara tekrar edebilmektedir. Dudakta uçuk olduğunda kişinin evde kullandığı bardak vs gibi eşyalarını ayırması gerekmektedir. Dudakta uçuk varken özellikle küçük çocukları öpmemek ve uzak durmak gereklidir. Dudaktaki uçuk için dudak kremi antibiyotikli kullanmak uçuğa fayda sağlamakta ve geçmesini sağlamaktadır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Şubat 2021Yayınlanma Tarihi:16 Haziran 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.