Yaşlı beyin de öğrenir

Yeni bir araştırmayla, yaşlı beynin bugüne dek sanılandan daha iyi işlediği anlaşıldı. Beynin en büyük düşmanı rutinlik. Duke Üniversitesi nörobiyologu Lawrence Katz, beynin ‘elastik bir organ’ olduğunu ve sürekli yeni sinir hücreleri geliştiği için de her zaman yetisini koruduğunu söylüyor. Beynin yaşlılıkta iyi işlemesinden sinir hücrelerini birbirine bağlayan NMDA reseptörü sorumlu. Yeni sonuçlar San Francisco Üniversitesi nörobiyologu Michael Merzenich’e göre gündelik yaşamı doğrudan etkilemekte. ‘Çocukluğumuzda öğrenmediklerimizden yakınmak yerine, bilgilerimizi yaşlılıkta da etkili bir öğrenme için değerlendireceğiz.’

Yaşam boyu öğrenme yetisinin en büyük düşmanı ise rutinlik. Çünkü alışkanlıklar, bilişsel yetilerin yüksek seviyede tutulmasını önlemekte diyor mesela Alman Primat Merkezi’nden Eberhard Fuchs. Başarılı öğrenmenin en önemli koşulu motivasyon. Entelektüel açıdan bizi etkileyen ve yürekten yerine getirilenler en iyi sonucu vermekte. Buna karşı ‘Şunu yapsaydım...’ gibi düşünenler daha az başarılı oluyorlar. Uzmanlara göre hedef belirlemek, bilgi toplamak, kuşku edenlerden etkilenmemek ve yeni bilgilerin pratikte uygulanması kişisel isteklerin yerine getirilmesindeki en önemli elementler.

KAYNAK: www.hurriyet.com.tr

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ekim 2004

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.