Alerji Nedir? Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji Nedir? Bağışıklık sisteminiz genellikle zararsız bir şeye tepki gösterdiğinde olan şey alerjidir. Doktorların "alerjen" olarak adlandırdığı bu tetikleyiciler arasında polen, küf ve hayvan kepeği, belirli yiyecekler veya cildinizi tahriş eden şeyler bulunabilir.

Alerji nedir?

Alerjiler çok yaygındır. Her 5 kişiden en az birinde alerji vardır.

Alerji nedir? Alerji nedenleri, belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Besinler, tozlar, Ev tozu akarları, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüyleri, bazı gıda proteinleri gibi nedenlerle ortaya çıkan alerji belirtileri bebeklerden, yetişkinlere kadar görülebiliyor. Alerji her yaş gurubunda görülebilir.

Alerji vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Genetik olduğu düşünülse de çevresel faktörlerin etkisi ile değişik yaşlarda alerji ortaya çıkmaktadır. Alerjini başlıca nedenlerinin arasında sigara ve çevre kirliliği de var.

ALERJİ NEDİR?

Alerji, bağışıklık sisteminden vücuda giren veya temas eden maddelere karşı aşırı duyarlı tepkidir. Alerjik reaksiyona neden olan bir maddeye alerjen denir. Alerjenler yiyecek, içecek veya çevrede bulunabilir. Alerjisi olan bir kişi alerjen bir maddeye yani örneğin; besinler, tozlar, Ev tozu akarları, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüylerine temas ettiğinde veya besin aldığında alerjik reaksiyon hemen gerçekleşmez. Bağışıklık sistemi yavaş yavaş aşırı tepki vermeden önce maddeye karşı duyarlılık oluşturur. Bağışıklık sistemi maddeye yabancı ve zararlı gibi tepki verir ve onu yok etmeye çalışır.

Alerjik reaksiyon sırasında ne olur?

Alerjik Reaksiyon sırasında cildinizi soluduğunuz, yuttuğunuz veya aldığınız bir tetikleyici ile temas ettiğinizde başlar.

Yanıt olarak, vücudunuz alerjene yakalanan IgE adlı bir protein yapmaya başlar. Sonra histamin ve diğer kimyasallar kana karışır. Bu belirtilerinize neden olur.

Alerjinin belirtileri nelerdir?

Bu, havaya, cildinize, yemeğinize veya böcek sokmasına nasıl maruz kaldığınıza bağlıdır.

Burun alerjiniz varsa (soluduğunuz bir şey tarafından tetiklenen bir alerjiniz varsa), yaygın semptomlar şunları içerir:

- Kaşıntılı sulu gözler
- Hapşırma
- Kaşıntılı, burun akıntısı
- Yorgun veya hasta hissetmek

Cilt alerjisinin yaygın belirtileri nelerdir?

Cilt alerjisinin sık görülen semptomları arasında döküntüler ve kurdeşen (kırmızı lekeleri olan döküntü) bulunur.

Yumurta Alerjisi

İnek sütünden sonra, yumurta alerjisi, bebeklerde ve küçük çocuklarda ikinci en yaygın gıda alerjisidir. Yumurtalar birçok gıdada bulunur. Siz veya çocuklarınız onlara karşı alerjiniz olduğunda, gıda etiketlerinde neleri arayacağınızı ve yemek pişirirken veya pişirirken ne kullanabileceğinizi bilmeniz gerekir.

Yumurta alerjisi olan çoğu insan yumurta sarısına değil yumurta sarısına tepki gösterir. Güvende olmak için her iki parçayı da yemeyin. Onları ayırsanız bile, sarısının içinde beyaz proteinlerin bir kısmı olabilir.

Yumurta alerjiniz varsa ne tür yumurtalardan kaçınmalısınız?

- Yumurta tozu
- Kurutulmuş yumurta
- Yumurta katıları

Hangi ürünler yumurta ile yapılır?

- Pişmiş ürünler
- Ekmekli ve meyilli kızarmış yiyecekler
- Sezar Salata sosu
- Kremalı turtalar, dolgular ve puflar
- Krep ve waffle
- Muhallebi, puding ve dondur
- Lolipop ve diğer şekerler
- Şekerleme ve badem ezmesi
- Mayonez
- Köfte
- Beze ve buzlanmalar
- Makarnalar
- Hollandaise ve tartar sosu gibi soslar
- Simplesse (yağ ikamesi)
- Sufleler
- Bazı çorbalar ve konserveler

Yumurta alerjiniz varsa hangi aşıları olabilirsiniz?

Kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşısı eser miktarda yumurta içerebilir. Ancak birkaç çalışma, yumurta alerjisi olan insanlar için güvenli olduğunu gösteriyor.

Grip aşılarının yumurta proteinleri de olabilir. Uzmanlar uzun zamandır yumurtalara alerjisi olan insanlara grip aşısı yapmamalarını tavsiye ettiler. Yumurtalara alerjisi olan birinin grip aşısına karşı olumsuz reaksiyon şansı daha yüksektir.

Yumurtasız yapılan grip aşısı olabilir miyim?

Yumurtalara alerjiniz varsa, grip aşısı yapmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Flublok adı verilen grip aşısının yumurta kullanmadan yapılan bir versiyonu var. 18 ila 49 yaşları arasındaki yetişkinler için onaylanmıştır.

Bir yiyeceğin yumurtaları olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?

Bir yiyeceğin yumurta olup olmadığından emin olmanın tek yolu, gıda etiketini ve içerik listesini dikkatlice okumak veya restoranlardaki menü öğelerini sormaktır.

Ayrıca kozmetik, şampuan, krem ​​ve losyon etiketlerini kontrol edin. Bunların içinde bazen yumurta da olabilir.

Fındık alerjim varsa ne yapmalıyım?

Fındıklara karşı alerjiniz varsa, yuttuğunuz veya soluduğunuz biraz bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Bazı yiyeceklerin açıkçası fındıkları vardır. Bunlar arasında badem ezmesi, pişmiş cevizli kurabiye veya antep fıstığı ile süslenmiş yulaf ezmesi bulunur. Ancak soslar ve soslar gibi diğer yiyecekler de fındık içerebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:22 Ocak 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.