Aşırı kıskancım, hiçbir şeyi paylaşamıyorum

Aşırı kıskancım sevdiğim hiçbir şeyi paylaşamıyorum, kimsenin benden üstün olmasını kaldıramıyorum, bundan sıkıldım artık kendime kızıyorum.

SORU Aşırı kıskancım sevdiğim hiçbir şeyi paylaşamıyorum, kimsenin benden üstün olmasını kaldıramıyorum, bundan sıkıldım artık kendime kızıyorum ama ne yapmam gerekiyor bilmiyorum sevdiğim insanıda büyük baskı altında tutuyorum.

CEVAP Kıskançlık az veya çok her insanda görülebilen bir duygudur. Aşırıya kaçtığında hem kıskanç kişide, hem de karşısındaki kişilerle ilişkisine sorunlara neden olur.  Belirlenmesinde toplumun ve kültürün de rolü vardır. Bizim kültürümümüzde kıskançlığa farklı anlamlar yüklenebilmektedir. Örneğin, kıskanmak sevmekle eşdeğer olarak veya sevginin göstergesi olarak görülebilir: "Seven insan kıskanır." Kimi zaman toplumuzda kıskançlığın sahiplenme anlamına geldiğini görüyoruz. Siz bu anlamda kıskançlık duygunuzun olduğunu belirtiyorsunuz. Sizdeki bir başka kıskançlık görünümü, başkalarının sahip olduğu  özellikleri kıskanmaktır. Her iki kıskançlık görünümünde de, kişilik özellikleri ön planda olabilir. Bu nedenlerle, bir psikiyatristle kişilik özelliklerinizin gözden geçirilmesi ve diğer insanlarla ilişkilerinizin/uyumunuzun düzenlenmesi yararlı olur.

SORU Benim şikayetim unutkanlığım ve ara ara geçirdiğim krizlerim çarpıntı gibi başlayıp nefes alamamaya kadar giden bir şikayet ne yapabilirim.

CEVAP Unutkanlığın görülmesi yaşla ilgili olabilir. Çok çeşitli organik ve ruhsal nedenleri vardır: Beslenme yetersizliği ve vitamin eksikliği, hipotiroidi, bunama, bazı ilaçlar, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, psikotik bozukluklar, aşırı stres ve yorgunluk bunlardan bazılarıdır. Unutkanlık için bunların gözden geçirilmesi gerekir. Çarpıntı ve nefes alamama olarak iki belirti yazmışsınız. Bunlar anksiyete belirtileridir ve birçok psikiyatrik bozuklukta görülebilir. Başka belirtiler de varsa, akla panik nöbeti gelir. Bu yakınmalarınızın nedenlerini ve çözümünü bulmak için bir psikiyatriste başvurmanız yararlı olur.

 

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Şubat 2012

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.