Eşim iyi bir insan ama sürekli küfür ediyor

Ben 16 yıllık evliyim. Eşim özünde iyi bir insan ancak çok aşırı küfürler ediyor.

SORU

Ben sinirlenince bayılıyorum ve nöbetler geçiriyorum. 4 yıl önce bu nöbetlerden birinde hafıza kaybına uğradım. 4-5 kez de intihara kalkıştım ama başaramadım. Hastaneye yatmam konusunda doktorum ısrar ediyor ancak eşim izin vermiyor. 2 çocuğum var. Bugünlerde devamlı ağlama nöbetleri geçirmekteyim. Ne yapmalıyım?

CEVAP Stres yaratan, kişiliğimize bir saldırı olarak yorumladığımız durumlarda doğal olarak tepki gösteririz. Bu tepki(ler) hem ruhsal, hem de bedensel olabilir. Kimi zaman bednimiz bir bütün olarak (baygınlık gibi) tepki verirken, kimi zaman tepkimiz yalnız bir organımızla (kolun tutmaması gibi) sınırlı kalır. Baygınlıklardan sonra geçici unutkanlıklar olabilir. Sizi olumsuz olarak etkileyen durum sürdüğü için üstüne depresyon eklenmiş olabilir. İntihar girişimleri de bu depresyon dönemlerinde olabilir. Son günlerde yaşadığınız ağlama nöbetleri de depresyonda görülen bir belirti olarak değerlendirilebilir. Hastaneye yatmanız intihar girişimleri ve depresyon nedeniyle gerekli olabilir, fakat baygınlık için mutlaka hastaneye yatmanız gerekmez. Bu durumun çözümlenmesinde eşinizin de tedaviye katılması, yaptığı bazı şeyleri yapmaması veya yapmadığı bazı şeyleri yapması gerekir. Eşinizle birlikte bir psikiyatriste başvurmanız, eşinizin tutum ve davranışlarının düzenlenmesi uygun olur. Bu konuda  www.psikoyorum.tv/orhan-dogan-91-uzman.html adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

SORU Uzun süredir süren bir hastalığım var, çok çabuk unutuyorum, hatırlamakta güçlük çekiyorum, çoğu zaman üzerimde bir dikkatsizlik ve yorgunluk var ve çabuk sinirleniyorum. İnternette araştırırken tesadüfen nevrasteni hastalığının belirtilerini okudum. Sanki birebir uyuyor gibi. Ne yapabilirim?

CEVAP Yaşadığınız ve yakındığınız belirtiler değişik psikiyatrik bozukluklarda görülebilir. Uzun süredir bu belirtiler olduğu için, değerlendirmede bu özellik de dikkate alınır. Çok çabuk unutma ve hatırlama güçlüğü gibi belirtilerin hangi bozukluğun belirtileri olduğuna karar vermek için yaşınız da önemli olabilir. Belirtiler her ne kadar nevrasteniye uysa da, kesin karar vermek için mutlaka psikiyatrik ve nörolojik açıdan muayene olmanız gerekir. Bir psikiyatriste başvurursanız, muayene ve gerekli tetkiklerden sonra daha kesin bilgi verip tedavinizi düzenleyecektir.

SORU Aşırı derecede tepkiye karşılık vermemek hep içe atmak. Hakkını aramamak öz güven eksikliği yaşıyorum.

CEVAP Duygu ve düşünceleri yerinde ve zamanında göstermek sağlıklı bir davranıştır. Daha çok kişilik yapısına bağlı olarak, bazan duygu ve düşünceler dışa vurulmayıp içe atılabilir. İçe atma kişilik özelliği yetişme biçimine, anne-baba ile çocuk ilişkisine, toplumsal değer yargılarına bağlı olarak gelişebilir. Böyle kişiler başkalarını kendilerinden daha çok düşünür, kırılabilecekleri endişesiyle duygu ve düşüncelerini yansıtmaz. Sanki, "karşımdaki bana bakıp ne hissettiğimi ve düşündüğümü anlasın" gibi bir beklentileri vardır. Oysa böyle bir beklenti gerçekleşmez. İçe atılan duygu ve düşünceler birikip herhangi bir belirti veya bozukluk olarak ortaya çıkar. Bu konuda yapılacaklar için, yukarıdaki soruda verdiğim bağlantıdan yararlanabilirsiniz.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

EŞİM SÜREKLİ KÜFÜR EDİYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:15 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.