'Sabahları çok sinirli kalkıyorum'

Sabahları sinirli uyanıyorum yaşadığım tüm olumsuzlukları hatırlıyorum ne yapabilirim.

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU Bir sene önce anksiyete bozukluğu teşhisi konuldu. İlaç kullanıyorum.   Donukluk, dikkatimi toparlayamama ve konsantre olamama gibi. İfade edemediğim diğer hisler. Ne yapabilirim? CEVAP "Anksiyete bozukluğu" tanısı genel bir tanıdır (bir grup bozukluğun adıdır). Yazdığınız belirtiler anksiyete bozuklukları dışında, depresyonla da uyumlu belirtilerdir. "İfade edemediğiniz diğer belirtiler"in neler ve nasıl yaşantılar olduğunu bilmek önemlidir; bunlar bir başka bozuklukla da ilgili olabilir. Psikiyatristiniz sizi tanıdıkça, anksiyete bozukluğunuzun ne olduğunu netleştirecektir. Bir yıldır hiçbir ilerleme olmadıysa, bir başka psikiyatriste veya merkeze başvurmanız uygun olabilir. SORU Bir kez vajinismus tedavisi almış ve iyileşmemiş bir hastanın ne yapması gerekir? CEVAP Vajinismus iyileşen ve sanıldığından daha yaygın olarak görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Tedaviden yarar görmeme durumu nadirdir. Eşinizle birlikte cinsellikle ilgili önyargılardan kurtulmak ve bunun için tedaviye başlamak ilk adımdır. Bir başka psikiyatrist veya bir cinsel işlev bozuklukları terapisti ile sorununuz çözümlenecektir. Tedavi 4-6 hafta kadar sürer. SORU Sabahları sinirli uyanıyorum yaşadığım tüm olumsuzlukları hatırlıyorum ne yapabilirim. CEVAP Sabahları nasıl kalktığımız o günümüz nasıl geçeceğinin bir göstergesi olabilir, bu nedenle önemlidir. "Sinirli uyanmanız" önceki günle ilgili yaşantıların zihninizde sürdüğünü ve çözümlenmemiş olduğunu gösterir. Beynimiz biz uyurken de çalışır. Sizin durumunuzu daha iyi anlayıp ele alabilmek için kişilik özelliklerinizin, yaşadığınız olayların, stresle baş etme yetinizin bilinmesi gerekir. Titiz insanlarda olayları unutamama veya ayrıntıları hatırlama sık görülür. Kesin bir şey söyleyebilmek için bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.