Yükseklik korkum var
"Yıllar geçtikçe artan yükseklik korkum var. Bilmediğim yoldan geçerken de şimdi uçurum çıkar mı diye çok korkuyorum geçerken panikliyorum arabayı o yana doğru sanki çekiyorlar sanki"
Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…
DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...
CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...
TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...
CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..
SORU Yıllar geçtikçe artan yükseklik korkum var. Bilmediğim yoldan geçerken de şimdi uçurum çıkar mı, diye çok korkuyorum geçerken panikliyorum arabayı o yana doğru çekiyorlar sanki, bilmem derdimi anlatabildim mi? CEVAP Korkular kişiyi rahatsız ettiği, sıkıntı yarattığı ve günlük yaşamını kısıtlayabildiği için önemlidir. Yaşamı tehdit ettiği (nadirdir) zaman önemi daha da artar. Yükseklik korkusu da günlük yaşamı etkiler, güçlükler yaratır. Otomobil kullanırken de korkunun yarattığı bedensel tepkiler davranışları olumsuz etkileyebilir. Yükseklik korkusu da diğer korkular gibi bilişsel-davranışçı tedaviden yarar görür. Tedavi için bir ruh hekimine başvurulması uygun olur. SORU Üç buçuk yaşında oğlum var, son zamanlarda bazı kelimeleri söylerken duraklıyor ve tekrar söylemeye çalışıyor gibi, daha sonra söylüyor. Şimdiye kadar böyle yapmazdı. Acaba bir kekeleme tehlikesi var mı, diye düşünüyoruz? CEVAP Kekemelik, konuşmanın akışının ve akıcılığının bozulması, duraklamaların olmasıdır. Konuşmaya başlamada güçlük, heceleri veya sesleri yineleme, heceleri uzatma, arada duraklamalar biçiminde belirtiler görülür. Daha ileri durumlarda sesleri çıkarma çabasına kafa sallama, garip beden hareketleri gibi belirtiler eşlik edebilir. Çocuk bunlarla başarılı olamazsa, konuşmaktan veya bazı harfleri, heceleri, sözcükleri söylemekten kaçınabilir. Burada belirtilen durum kekemeliğin başlangıcı gibi duruyor. Bunun için çocuğa konuşmasını hızlandırmak için baskı yapmamak, bu duruma neden olabilecek ruhsal ve sosyal etkenler olup olmadığını araştırmak yararlı olur. SORU Son günlerde beni rahatsız eden, içimden gelen korkular yaşıyorum. Nefes almada zorluk çekiyorum, sanırım panik atak belirtileri var, bu panik atağı nasıl yenebilirim? CEVAP Panik nöbetinin belirtileri temel olarak anksiyetenin (iç sıkıntısı, bun gelmesi, bunaltı) belirtileridir. Panik, anksiyetenin aniden ve şiddetli olarak ortaya çıkmasıdır. İnsanlar görünür bir neden olmadan iç sıkıntısı yaşayabilir ve anksiyetenin hem ruhsal, hem de bedensel belirtileri görülebilir. Panik nöbeti için belirlenen belirtilerden en az dördünün olmasıyla bu durumun olduğu kabul edilir. Eğer panik nöbeti ve ayrıntılı inceleme ile panik bozukluğu tanısı konursa, tedavi gerekir. Tedavide, ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapi uygulanması iyi sonuçlar vermektedir. Bir ruh hekimiyle görüşerek hem durumun ne olduğu netleştirilmeli, hem de tedavi gerektiren bir durum olduğu kanısına varılırsa tedavi planlanmalıdır.hem de iş/okul hayatını, sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediği için bir ruh hekimiyle görüşmek yararlı olur.SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…
YÜKSEKLİK KORKUM VAR
HAYAT NEDEN BOŞ GELİR İNSANA
ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM
#
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM
Paylaş
Yazar: Orhan DOĞAN
Görüntülenme:Yayınlanma Tarihi:08 Aralık 2012
İlgili İçerikler
Köşe Yazarları
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Kategori Bulutu
Psikiyatri AFAZİ Tüp Bebek Alkol Bağımlılığı Otizm Saç Dökülmesi Esrar Bağımlılığı Alzheimer Bebek Gelişimi Kokain Bağımlılığı Baş Ağrıları Stres Kumar Bağımlılığı Demans Depresyon Sanal Bağımlılık Migren Alerji Opiat Bağımlılığı Parkinson Kadın Hastalıkları Sigara Bağımlılığı Şizofreni Obezite Kardioloji Bipolar Bozukluk Cilt Bakımı