Çocuğum okulda melek evde canavar

Oğlum Her şeye itiraz ediyor onu giymem bunu giymem yemek yemem, her sabah giderken çorabım ayağımı acıtıyor diye ağlıyor.

SORU

İki çocuk annesiyim. Eşim mükemmeliyetçi bir insan. Her şeyi kendi yönetmek istiyor. Oğlum üniversite sınavlarına hazırlanıyor ama ders çalışmayı sevmiyor. Kendini beğenmiyor ders çalış dediğimizde bana "sana ne sen ne karışıyorsun" diyor. Kendinden küçük kız kardeşine iyi davranmıyor. Her sofraya oturduğumuzda mutlaka bir münakaşa oluyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.

CEVAP Mükemmelliyetçi insanlar her şeyden haberdar olmayı ve her şeyin kendi kontrolleri altında olmasını ister. Bu özellikler çevresini de olumsuz etkiliyorsa, bu özelliğin etkisinin azaltılmasına yönelik girişimlerde bulunulmalıdır. Sınava girecek gençlerin duymak istemedikleri cümle “Ders çalış”tır. Bir de ergenlik döneminin özelliklerini eklediğimizde, anne-baba için sıkıntılı bir dönem olduğu kendiliğinden ortaya çıkar. Anne-babanın herhangi bir konuda aynı tutumda olması, ergeni sorumluluğunu almaya teşvik edip çalışma programı oluşturmasına yardım etmek, olumlu özelliklerini öne çıkarmaya çalışmak yararlı olur. Bu tür sorunlar genellikle geçicidir.

SORU 8 yaşında 2. sınıfa giden oğlum okulda defterini yırtıp kalemlerini kırıyor. Eşyalarına sahip çıkmıyor. Sürekli bir şeyi eksik eve geliyor. Öğretmeni derse ilgisinin az olduğunu söylüyor. Dikkatini toplamakta zorluk çekiyor.

CEVAP Derse ilgi azlığı, dikkatini toplamakta güçlük çekme, unutkanlık, sınıfta uyumsuz davranışlar hem anne-baba, hem de öğretmen tarafından kolayca gözlenen davranışlardır. Bunun nedenlerini araştırırken önce evde ciddi bir olumsuzluğun olup olmadığı, sınıf ortamının nasıl olduğu, arkadaş ilişkileri ve öğretmenle ilişki gözden geçirilmelidir. Bu alanlarda belirgin bir sorun yoksa, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, davranım bozukluğu gibi bozukluklar açısından değerlendirilmek üzere bir çocuk ve ergen ruh hekimine başvurulması uygun olur.

SORU 5,5 yaşında oğlum var. Anaokulunda bir melek ama eve geldiğinde çok farklı bir çocuk oluyor. Her şeye itiraz ediyor onu giymem bunu giymem yemek yemem, her sabah giderken çorabım ayağımı acıtıyor diye ağlıyor. Öğretmenleri biraz içine kapanık olduğunu özgüveninin gelişmesi gerektiğini söylediler. Ben ve babası elimizden geldiği kadar sabırlı davranmaya çalışıyoruz ama çoğu zaman da bağırıyoruz, nasıl davranmalı ne yapmalıyız? CEVAP Çocuklar genellikle anne-babanın, ana sınıfı öğretmeninin ve otoriteyi temsil eden diğer büyüklerin tutum ve davranışlarına göre tepki verir. Ana sınıfındaki davranışlar, sınıfta belli kuralların olması ve öğretmene nazının geçmeyeceğini bildiği için içe kapanma biçiminde olabilir. Özgüven eksikliği, büyük oranda çocuğa verilen değer, ona duyulan güven ve olumlu destekle ilgilidir. Çocuklara belli davranış kalıplarını öğretmekte ve yerleştirmekte anne-babanın, öğretmenin kesin ve kararlı tutumda olması önemlidir. Anne-baba savundukları davranıştan, çocuğun kabul etmemesi nedeniyle bıkıp bir süre sonra vazgeçerse, çocuk bunu sonraki isteklerini gerçekleştirmekte de kullanılacak bir silah olarak görür.

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

YANLIŞ BİR İNSANA AŞIĞIM

DELİRMEKTEN KORKUYORUM

EŞİM İKİNCİ BİR ŞANS İSTİYOR

BİLDİĞİM DOĞRULARDAN ŞÜPHE EDİYORUM

HER ŞEYİ UNUTUR OLDUM

KIZIMLA İLETİŞİM KURAMIYORUM

EVLİ BİR ADAMLA BERABERİM

YAŞÇA BÜYÜK BİRİNE AŞIK OLDUM

SİNİRLERİME HAKİM OLAMIYORUM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:01 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.