Psikolojik ilaçlar bağımlılık yapar mı?

"Psikolojik ilaçlar bağımlılık yapar mı?"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

 SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN

ilacSORU Psikolojik ilaçlar bağımlılık yapar mı? CEVAP Psikiyatride kullanılan ilaçlar farklı gruplardandır. Hem farmakolojik özellikleri, hem etkileri, hem de yan etkileri birbirinden farklıdır. Bu ilaçları bir bütün olarak düşünürsek, çok azı bağımlılık yapma riski taşır. Bu ilaçlar da doğru zamanda ve doğru dozda kullanıldığında bu risk çok düşüktür. Diğerleri bağımlılık yapmaz. Kişi, ilaca bağlı olmadan, farklı nedenlerle kötüye kullanma eğiliminde olabilir.  SORU On beş yıllık evliyim, 2  çocuğumuz var. Eşim son 5 yıldır çalışmıyor. Maddi problemimiz yok, evde bana yardımcı da oluyor. Fakat her şeye karışır oldu. Ev işlerini benden daha iyi yaptığını düşünüyor. Çocuklar “Herkesin babası çalışıyor, bizimki niye evde?” diye soru sormaya başladılar. CEVAP Herhangi bir işte çalışma, bir işle uğraşma genel olarak insanlarda bir rahatlık, güven, bir işe yaradığı duyguları yaşama; toplumda belli bir konumda görülme, sosyal ilişkileri geliştirme, bedensel sağlığı olumlu etkileme gibi konularda yararlıdır. Çalışma konusunu yalnız maddi nedenlere bağlamak doğru değildir. Çalışmayan bir insanda, belirtilen bu özellikler tersine etki yapacak biçimde düşünülmelidir. Hiçbir iş yapılmasa bile, mutlaka bazı hobiler bulunmalı, bunlarla meşgul olunmalıdır.  SORU Cildimin rahatsızlığı nedeniyle 2005 yılında doktora gittim. Gitmeden önce, bu rahatsızlık nedeniyle herkes hep benim yüzüme elimi bakıyor diye hiç görüşmezdim, otobüse binemezdim. Şimdi cildim düzeldi, ama ben yine toplum içine çıkamıyorum. CEVAP Görünüş, insanları ilk karşılaşmada etkilediği gibi, kendileri de diğer insanların görünüşünden etkilenir. Bireysel olarak görünüşünden hoşnut olan kişi, kendinden hoşnut olur, kendine güven duyar, kişilerarası ilişkilerinde daha rahat olur. Sosyal yönden görünüşüyle değerlendirilen kişi, bu değerlendirmelerin etkisinden kurtulamaz. Zihni sürekli olarak başkalarının kendisini nasıl değerlendireceği ile meşgul olan bir kişide, bu durum zamanla yerleşik bir düşünme biçimine dönüşebilir. Görünüşle ilgili herhangi bir sorun olmasa bile, kişi hep kendini kontrol edebilir. Bu nedenle sosyal performans anksiyetesine benzeyen bu durum için bir ruh hekimiyle görüşmek uygun olur.

İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPARMI

 KENDİMİ ÇARESİZ HİSSEDİYORUM

HER TÜRLÜ KOKUDAN RAHATSIZ OLUYORUM

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...6. BÖLÜM

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLATIN...5.BÖLÜM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Şubat 2013

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.