Uykuya doyamıyorum

"Ben çok uyuyorum uykuya doyamıyorum. Ne yapabilirim?"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

uykuSORU Ben çok uyuyorum, uykuya doyamıyorum. Ne yapabilirim? CEVAP Aşırı uyku, doğrudan bir uyku bozukluğu olabileceği gibi, bir başka hastalığın belirtisi de olabilir. Burada başka belirtilerden söz edilmediği için, uyku bozukluğu olarak düşünmek doğru olur. Aşırı uyku gece uykusunun uzun sürmesi veya gündüz aşırı uyuma şeklinde görülebilir. Gündüz aşırı uyku dinlendirici olmaz. Bir türünde de kısa sürelerle karşı konulamayan uykuya dalma vardır. Böyle durumlarda önce aşırı uykuya neden olabilecek hastalıkların gözden geçirilmesi, daha sonra gece ve gündüz uyku EEG’sinin (polisomnografi) çekilmesi yararlı olur. Canlılığı artıran ve uykuyu azaltan, bağımlılık yapmayan ilaçlar da vardır. SORU Alkol bağımlısı biri için neler yapılabilir? CEVAP Alkol bağımlılığı günümüzde bir beyin hastalığı olarak kabul edilir ve böyle olduğu gösterilmiştir. Eskiden düşünülen iradeyle ilgili olduğu görüşü geçerli değildir. Buna rağmen, alkol bağımlılığının ele alınması ve tedavisi için kişinin bağımlılıktan kurtulmayı gerçekten istemesi bir ön koşuldur. Tedavi ayaktan olmaz, yatırılarak yapılmalıdır. Kişinin sağlığının korunarak alkolün bedenden atılması ve tedavi için gerekli temellerin atılmasının ardından bireysel ve/veya grup psikoterapilerinin düzenli olarak sürdürülmesi gerekir. Tüm bu aşamalarda kişinin, ailesinin, yakın arkadaşlarının tedavide işbirliği yapması gerekir. Bu aşamalarda tedavi ekibi gerek görürse, uygun ilaç önerebilir. Sonraki zamanlarda bu tedaviler sürdürülebilir, Adsız Alkolikler gibi kendine yardım gruplarına katılınabilir. SORU Panik atak teşhisiyle 2 yıl ilaç kullandım. On dört aylık bebeğim var. İyi hissetmediğim zaman çok mutsuzum, huzursuzum, hiçbir şey mutlu etmiyor. Yaşamaktan zevk almıyorum. CEVAP Panik bozukluğu ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulandığı tedavilerden yarar görür. Uzun sürerse, başka psikiyatrik bozukluklar da klinik tabloya eklenebilir. Gerek panik nöbetlerinin yaşanması, gerekse eklenen bozukluklar çeşitli psikiyatrik belirtilere neden olur.  Burada belirtilen durumda yalnız ilaç kullanıldığı anlaşılıyor. Bazen ilaçlar tek başına yeterli olabilir, bazen psikoterapi de gerekir. Yazılan belirtiler uzun sürüyorsa, panik bozukluğuna depresyonun eklendiği düşünülür.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

UYKUYA DOYAMIYORUM 

ANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:14 Aralık 2012

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.