Beyin ameliyatları

Beyin ameliyatları

Baş ağrısı, Epilepsi benzeri bayılmalar, Vücudun bazı bölgelerinde kısmi felçler, Şiddetli kusmalar, Bazı fiziksel yeteneklerimizin kaybı, Kişilik bozuklukları, Kusma, Sara tarzında bayılma nöbetleri, İlerlemiş dönemlerde vücudun bazı bölgelerinde felç belirtileri…

Beyin tümörleri genellikle birincil ya da ikincil olarak sınıflandırılırlar ve bunlar genellikle vücudun herhangi bir yerinde başlayıp beyne metastaz yapanlar ve beyinde oluşanlardır. 9 yaş altı ve 55 yaş üstü daha sıklıkla görülen beyin kanserlerine, beyaz ırkta ve erkeklerde daha çok rastlanır.

Beyin tümörleri

Baş ağrısı, mide bulantısı, bacaklar ve kollarda uyuşma, görme ve konuşmada zorluk, titreme ve seğirme gibi belirtilerle ortaya çıkar. İyi huylu türünün yanı sıra kanser gibi nedenlerle kötü huylu da olabilir. Her yaştan kişide görülen beyin tümörleri, beyindeki anormal hücrelerin çoğalmasıyla meydana gelir.

Beyin ameliyatlarında hekim seçme

Beyin tümörü tanısı her hasta ve yakını için duyguları açısından zor bir dönemdir. Bu dönemde hastalar olabildiğince hastalıkları hakkında geniş bilgi almak, hatta bu bilgileri bir kaç beyin ve sinir cerrahisi uzmanından doğrulatarak karar vermek isterler. Beyin ameliyatına karar veren hastanın hekimini seçmede de kararsız kaldığı zamanlar olacaktır. Beyin ameliyatlarında bu kararsızlık sürecinde hastanın ailesinin desteği çok önemlidir.,

Beyin ameliyatına ne zaman ve nasıl karar verilir?

Tedavi seçenekleri ise tümörün tipine, yerleşim yerine ve literatürde yer alan tedavi sonuçlarının analizine göre belirlenir. Ancak genel olarak bakıldığında seçenekler cerrahi tedavi, radyasyon tedavisi (ışın tedavisi) ve kemoterapidir. Beyin tümörlerinin çoğunda cerrahi girişim, beyin ameliyatları ön planda tutulan tedavi yöntemidir. Ancak beyin sapında lokalize bazı tümörlere cerrahi yolla ulaşmak ve tedavi yapmak olanağı olmayabilir. Bu durumda seçenek radyoterapi (ışın tedavisi) olabilir.

Beyin ameliyatları sonrası uyanan hastada en sık rastlanılan şikayet baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk hissidir. Beyin ameliyatları sonrası baş ağrısı birkaç gün sürebilir. Hastanın halsizlik süreci ise daha fazla sürebilir.

Beyin ameliyatlarında en önemli aşama

Beyin ameliyatları sonlandırılırken en önemli aşamalardan biri beyin dokusunda kesinlikle kanama olmamasının sağlanmasıdır. Ancak tüm gösterilen özen ve dikkate rağmen beyin ameliyatları sonrası kanama nedeniyle hastaların yeniden acil şartlarda ameliyata alınması gerekebilir.

 


© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.