Deprem Korkusu
Deprem Korkusu
Deprem korkusu ve deprem fobisini yenmek için neler yapmalı? Deprem psikolojisinden nasıl kurtulmak gerekir? Deprem korkusu zamanla geçer mi?
Deprem korkusu yaşayan ve bu durum ruh sağlığını etkileyen kişilerde karanlık korkusu, kalp hızında artış, titreme, terleme, baş dönmesi, sallanma, kalp çarpıntısı, baş ve vücut ağrısı gibi birçok fiziksel belirtiler görülür.
Deprem gibi doğal afetlerle ilgili fobilerde ise korkulan durum kişinin ailesini, yakınlarını, çevresini hatta toplumu da içerisine alan çok daha kapsamlı ve dehşet verici bir özelliğe sahiptir. Kişinin evlilik ve sosyal hayatını da olumsuz etkiler.
Deprem korkusu nasıl geçer?
Yaşanan deprem travmasının yoğunluğu depremin şiddetine, kişinin yaşına, depreme nerede yakaladığına, tek başına mı kalabalık mı yakalandığına, bu deprem sırasında veya sonrasında herhangi bir sevdiğini veya yakınını kaybedip kaybetmemesine göre değişmektedir. Depremin yarattığı etki kişinin psikolojik savunma sisteminin gücüne ve bu güçlülükle baş etme becerilerine bağlı olarak da gelişir ve şekillenir.
Deprem, şiddeti, yeri ne olursa olsun her deprem hepimizi olumsuz etkileyen ve korkumuzu depreştiren bir durumdur. Ancak kimileri için deprem korkudan çok öte, hayatı kabusa çeviren bir fobi… Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi. Yani gerçekte depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından, ölmekten ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimalinden dehşete kapılıyoruz. Seismophobia en çok da belirsizlikle tetikleniyor. Kişi depremden kaçamayacağını düşünerek strese ve kaygıya kapılıyor ve yaşadığı her kötü olayda bu korkusu tetikleniyor. Kişilerin deprem gibi ağır sonuçlara yol açan olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği ancak bazı kişilerde bu sürecin uzun sürmesinin Akut Stres Bozukluğu’na ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabileceği unutulmamalıdır.
Deprem korkusu; hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanmasıdır.
Deprem psikolojisi
Yaşanan depremden ağır şekilde etkilenen kişilerde, karanlık korkusu, yalnız kalma korkusu, sürekli bir korku, irkilme tepkisi, en hafif sesten etkilenme, uyku bozukluğu, iştahta azalma veya iştahta artış, ağlama, sürekli sallanma hissi, sürekli o anın gözünün önüne gelmesi, kimseyle konuşmak istememe, sürekli uyku hali görülebilir.
Belirtiler kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişiler eve günlerce giremeyebilirler. Deprem sırasında bulundukları odaya giremeyebilirler. Çoğu kişi çok ağır şiddette olmayan depremi günler içinde atlatır, bir psikolojik tablo gelişmeden o korkunun etkisinden kurtulabilir ama bazı kişiler de kalıcı bir psikolojik sorun yani Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşanabilir.
- Sürekli sallanma hissi
- Sürekli deprem olacak duygusu
- En fak seste deprem olacak sanmak
- Sürekli kabuslar görmek
- Kapalı alanlarda kalamamak
- Çocuk Psikiyatrisi
- Genç - Ergen Psikiyatrisi
- Erişkin Psikiyatrisi
- Aile Ruh Sağlığı
- Cinsel Sorunlar
- Endüstri Psikolojisi
- Nöroloji
- Beyin ve Davranış
- Birimlerimiz
- Tanı ve Tedavi Araçları
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Cinsel Sağlık
- Saç ve Kıl Koparma Hastalığı (Trikotillomani)
- Şizofreni
- Demans
- Baş Ağrısı
- Uzmanlarımız
- NPGRUP Haberleri
- Köşe Yazıları
- Televizyonda Psikiyatri
- Otizm
- Sorularınız - Cevaplarımız
- Geriatrik Psikiyatri
- Üsküdar Üniversitesi'nden Haberler
- Bilimsel Haberler
- Sigara Bırakma Polikliniği Haberleri | e-Psikiyatri
- Bağımlılık Tedavisi
- Vajinismus
- Pozitif İlkyardım
- Kulak Burun Boğaz
- Kardioloji
- İç Hastalıkları Dahiliye Servisi
- Ağız kokusu
- Kıskançlık
- Mutlu evlilik
- Down Sendromu
- Beyin ameliyatları
- Aldatan erkekler
- Tikler
- Psikiyatri
- Sağlık sitesi
- Horlama
- Tiroid kanseri
- Dil ve Konuşma terapisi
- Online terapi
- Uykusuzluk
- Deprem Korkusu | e-Psikiyatri
- Genel Sağlık
- Ortopedi ve Travmatoloji
- Kadın Erkek İlişkileri
- Diğer Haberler
- Kadın hastalıkları
- Obezite
- Cilt Bakımı
- Bebek gelişimi
- Tırnak yeme
- Tüp bebek
- Saç dökülmesi
- Sizden Gelenler
- Koronavirüs COVİD 19 (Coronavirüs)
- Ebola Virüsü