Tiroid kanseri

Tiroid Kanseri

Tiroid nodüllerinin ancak %5-10 gibi düşük bir kısmında tiroid kanserine rastlanır. Tiroid Kanseri nedir? Tiroid Kanseri teşhisi nasıl konur? Tiroid kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Tiroid Kanseri Haberleri

Tiroid kanseri, tiroid bezinin hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Tiroid kanseri çok sık görülmez. Tiroid tümörleri kadınlarda %6.4, erkeklerde %1.6 oranında bulunur.
Birçok tiroid tümörü iyi huyludur fakat soğuk nodüllerin %5 oranında kanser olma ihtimali vardır. Tiroid kanserinin birçok tipi vardır fakat en sık görülenleri papiller, folliküler türleridir. (Sık görülmeyen diğer türler ise lenfoma, medüller ve anaplastik kanserdir.

Tiroid Kanseri Türleri nelerdir?

Tiroid kanserleri genel olarak farklılaşma türüne göre üçe ayrılır:

tiroidkanseri1. Papiller ve Folliküler Kanser

Papiller Kanser: Tiroid kanserlerinin %80ini oluşturan kanser türüdür; genellikle iyi seyreder ve uzun yıllar bir belirti vermez. Bu tür kanser, genel olarak 40'lı yaşlarda ortaya çıkar, eğer başka organlara yayılma varsa daha etkin bir tedavi gerektirir.

Folliküler Kanser: Papiller kanserden sonra en sık görülen tiroid kanseri türüdür fakat görülme oranı %17 civarındadır. Bu kanser tipi, papillerden farklı olarak, boyunda ilerlemeden kan yoluyla akciğer gibi organlara yayılabilir. Folliküler kanser, genelde 50 yaş üzerinde ortaya çıkar, papillere göre daha hızlı yayılır ve hastalığın tekrarlama riski daha fazladır.

2. Medüller Kanser

Medüller kanser, tiroid kanserlerinin %10'unu oluşturur. Medüller kanser, hem yakındaki lenf bezlerine hem de uzaktaki organlara yayılma risk içeren saldırgan bir kanser türüdür. Papiller ve folliküler kanserden farklı olarak medüller kanserin oluştuğu hücreler tiroid hormonu salgılayan hücreler değil, vücudun birçok organındaki ana hücreler arasında dağılmış olan ‘'C'' hücreleridir. Bu tür bir kanserde tiroid bezinin çıkarılması gerekir. Hastalıkta, yaklaşık %25'lik bir ailesel geçiş vardır. Bu nedenle, bu tür kanserden şüphelenildiğinde kişinin aile geçmişi iyi araştırılmalıdır.


© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.