Ebeyim ve cinsellikten soğudum

Ben 28 yaşında yaklaşık 10 yıldır ebe mesleğindeyim. Sahip olduğum meslek sonucunda hastalarımda çok kötü hastalıklar gördüm. Bundan dolayı cinsellikten soğudum, bu bana tiksinti veriyor.

CEVAP Sağlığın her dalında diğerlerinden daha çok olumsuzluk taşıyan hastalıklar vardır. Bunun böyle olması herkeste görüleceği anlamına gelmez. Flörtlerin olması, bir anlamda evliliğin ilk adımı ve evliliğe karşı olmamak olarak değerlendirilebilir. Sanki durum somutlaşmaya başlayıp iş evlilik kararı almaya gelince soğuma var gibi. Bu nedenle evlilik, anne-baba evliliği, çocukluk yılları, cinsellik gibi konuların gözden geçirilerek altta yatan nedenlerin bulunması uygun olur.

SORU

Bayan arkadaşıma manik depresyon hastası teşhişi konuldu. Bu hastalığın bütün belirtilerini taşıyor üstünde. Bu hastalığından dolayı da yalnız yaşıyor. Çünkü zaman zaman saldırganlaşıyor. Kişilerle çatışıyor. Hastaneye gitmiyor, ilaçlarını içmiyor. Hastaneye yatmaktan korkuyor.

CEVAP Daha önce manik depresif psikoz olarak adlandırılan hastalık günümüzde bipolar bozukluk olarak adlandırılmaktadır. Bipolar bozukluğun manik ve depresif dönemleri tedaviyle düzelir ve ara dönem tamamen normaldir. İyilik durumunun korunması ve sürdürülmesi için duygudurum düzenleyiciler kullanılır. Her hastalıkta olduğu gibi, bipolar bozuklukta da sosyal desteğin olması önemlidir. Birlikte yaşayan kişilerin mani veya depresyonun erken belirtilerini fark ederek gerektiğinde tedaviye erken başlanması, ilaçların düzenli kullanılması da önemlidir. Bu nedenlerle bile bipolar bozukluk hastalarının yalnız yaşamaması gerekir. Bozukluk ilerlemeden hastaneye götürülürse ve tedaviye uyum gösterirse, hastaneye yatış gerekmeyebilir. İlaçların düzenli kullanılması açısından tedavi ekibi düzenleme yapabilir.

SORU Çoğu zaman başımda gerilim tarzı bir ağrı veya uyuşma hissediyorum. Çoğunlukla alın veya kaş bölgemde yoğunlaşıyor. Toplantı gibi ortamlarda üzerimde anormal bir kasılma, gerilme başlıyor, Nerdeyse nefes almakta zorlanıyorum. Bazı insanlarla diyalog kurarken rahat olmuyorum ve bakışlarımda odaklanmıyorum, gözlerim buğulanıyor.

 

CEVAP Yazılan belirtiler daha çok insan ilişkilerinde ve iletişimde sorun olduğunu gösteriyor gibi değerlendirilebilir. Bu belirtiler belli durumlarda ortaya çıktığı için, bu durumların özellikleri gözden geçirilmelidir, örneğin, “bazı insanlarla diyalog kurarken rahat olmama” durumundaki insanların özellikleri gibi. Bunlar günlük yaşamı ve iş performansını da olumsuz olarak etkilemektedir. Bunun dışında çekingen kişilik yapısında ve sosyal fobide de bu belirtiler görülebilir. Bunları ayrıntılı olarak değerlendirmek ve durumu netleştirmek için bir ruh hekimiyle görüşmek uygun olur.

 

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

EBEYİM VE CİNSELLİKTEN SOĞUDUM

EŞİM ANA KUZUSU

OKULDA MELEK EVDE CANAVAR

YANLIŞ BİR İNSANA AŞIĞIM

DELİRMEKTEN KORKUYORUM

EŞİM İKİNCİ BİR ŞANS İSTİYOR

BİLDİĞİM DOĞRULARDAN ŞÜPHE EDİYORUM

HER ŞEYİ UNUTUR OLDUM

KIZIMLA İLETİŞİM KURAMIYORUM

EVLİ BİR ADAMLA BERABERİM

SİNİRLERİME HAKİM OLAMIYORUM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:03 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.