Erkek arkadaşım olunca midem bulanıyor

21 yaşındayım. Benim sorunum erkek arkadaşım olduğunda midem bulanıyor ama iğrendiğimden falan değil. Erkek arkadaşımla buluştuğumda onunla buluşacağımızı planlarken falan.

SORU 
Erkek arkadaşımla buluştuğumda onunla buluşacağımızı planlarken falan. Erkek arkadaşımla yemek yiyemiyorum. Bu mide bulantısını nasıl yenebilirim? Heyecan yapıyorum.

CEVAP Mide bulantısı için bedensel bir neden bulunamadığında ruhsal etkenlerin üzerinde durulur. Stres, anksiyete gibi duygular ve yaşantılar sindirim sistemini de etkiler. Bir de yalnız belli bir durumda mide bulantısının olduğu göz önüne alınırsa, ruhsal etkenlere bağlı olma olasılığı artar. Kişilik yapısı, mide bulantısının olduğu durum ve arkadaş ilişkisi ayrıntılı olarak değerlendirilmeli, bundan sonra bir karar verilmelidir. Bu sorun için bir ruh hekimi yardımcı olabilir. Gevşeme egzersizleri, stresle baş etme tekniklerinin uygulanması yararlı olabilir.

SORU 19 yaşında bir erkeğim. Psikiyatri uzmanına gittim, bende takıntı hastalığı olduğunu söyledi, ilaç verdi. İlaçları kullandım, az da olsa yararı oldu fakat tamamen geçmedi, devam ediyor.  Tokalaştığım insanlara hastalık bulaştırdım mı, bir sevdiğimin ya da herhangi birinin bana kızıp benim yüzümden kendine zarar verecek mi kaygısı taşıyorum.

CEVAP Burada belirtilen özellikler takıntı hastalığının (obsesif kompulsif bozukluk) belirtileridir. Takıntı hastalığının ilaçla tedavisinde doğru ilaç, uygun süre, uygun doz kuralı geçerlidir. İlaçların etkinliği ancak %60-70 oranındadır. Tedavide en iyi sonuçlar ilaç tedavisiyle birlikte bilişsel-davranışçı tedavinin de uygulanmasıyla sağlanmaktadır.

SORU Eşimin psikolojik sorunları var. Altı aydır psikiyatri doktorundan tedavi alıyoruz, fakat şimdiye kadar bir sonuç alamadık.

CEVAP Ruhsal sorunlar gerek nedenleri, gerekse belirtileri açısından çek çeşitlilik gösterir. Bunları yalnız bedensel veya yalnız ruhsal ve sosyal yönden ele almak doğru olmaz. Bir kişi muayene edilip değerlendirilirken çok yönlü (kişilik yapısı, aile yaşamı, iş yaşamı, güçlü ve güçsüz yönleri gibi) ele alınmalıdır. Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde çoğu zaman yalnız ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır. Tedavide doğru tanı ve doğru tedavi seçenekleri önemlidir. Altı aydır herhangi bir değişiklik sağlanamadıysa, tanı ve tedavi seçeneklerinin gözden geçirilmesi uygun olu

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR

İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...

UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM

UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:27 Aralık 2012

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.