Sigara Bırakma Polikliniği Haberleri | e-Psikiyatri

SİGARAYI BIRAKMADA Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Kanser Enstitüsü'nün önerdiği planlar içinde kişiye özel tedavi uygulamaları NPGRUP bünyesinde yapılmaktadır.

Sigara Bırakma Polikliniği

Sigara İçiciliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımlamaktadır. Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Sigara salgınının bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması beklenmektedir. Sigara, kötü huylu kolesterolün artışı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve koroner arter hastalığı için majör risk faktörü olduğu gibi, kalp krizi riskini 2,5 kat artırmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflama ile birlikte, erken yaşlanma, her türlü kansere, vlral ve bakterlyel enfeksiyona yatkınlık meydana gelir. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin %35 'inin, kadınlarda ise % 15'inin nedeni sigaradır.

Sigara kadında 14.5 yıl, erkekte ise 13.2 yıl yaşam süresini kısaltır, Sigara bağımlılığı, beyin hücresel yapısında ve fonksiyonlarında kalıcı değişiklikler ile giden, dürtüsel, önüne geçilemeyen, tekrarlayan sigara kullanımı davranışı ile kendini gösteren kronik bir beyin hastalığıdır. Tüm diğer kronik hastalıklar gibi tıbbi tedavi gerektirir ve tedavi edilmez ise ömür boyu sürebilir. Sigara içen insanların hemen hemen hepsi bu dertten kurtulmak ister, ve tamamı sigaranın sağlıkları için ne büyük bir tehlike oluşturduğunu, çocuklarına ya da sevdiklerine ne kadar kötü bir örnek olduğunu, sigara içmeyenleri ne kadar rahatsız ettiğini ve ne kadar çok maddi kayba yol açtığını bilir. Sigaradan kurtulmak gerçekten kolay bir iş değildir. Sigarayı bırakmak değil yeniden başlamamak zordur

Hasta sigarayı bıraktığında, sigaraya bağımlı hale gelmiş olan beyin, buna tepki gösterir ve sigara içmediği sürece hastada;

  • Sinirlilik
  • Uyku bozukluğu
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Baş dönmesi
  • Kabızlık
  • Ağız kuruluğu
  • Göğüste baskı hissi
  • Depresyon (Çökkün duygu durum ve hiçbir şeyden zevk alamama)
  • İlgi ve istek azalması, yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik
  • Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık
  • Uyku bozukluğu
  • İştah bozukluğu
  • Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da sinirlilik
  • Kolay kızma, tahammülsüzlük

gibi hastalık belirtilerinin çıkmasına neden olur, Bu belirtiler hastanın günlük hayat konforunu bozduğu gibi, etrafını da rahatsız etmesine neden olur. Hasta bu olumsuz tablonun da etkisi ile tekrar sigara içmeye başlar. Oysa ki doktor kontrolünde tıbbi tedavi alan hastalar adım adım sigarayı bıraktıklarında bu olumsuzlukları yaşamadıkları için sigarayı bırakmaları çok kolay olur ve tekrar sigaraya başlamazlar.

TEDAVİ PLANI

NPİstanbul Sigara Bırakma Polikliniği'nde uygulanacak olan tedavi yöntemi; tamamıyla kişiye özeldir. Hastanın sosyal yaşamına yeme alışkanlıklarına, maruz kaldığı stres faktörlerine, eşlik eden diğer hastalıklarının, kullandığı başka ilaçların bulunup bulunmadığına göre hastanın tedavisi bireyselleştirilir. Uygulanacak olan tedavi şeması tamamen kişiye özel olarak planlanır. Hastaya uygun olarak kişiselleştirilmiş tedaviler, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Kanser Enstitüsü'nün önerdiği tedavi planları içinde kalan tıbbi tedaviler olarak gerçekleştirilir. Sigara bırakma polikliniği Doç. Dr. Esra SAĞLAM koordinatörlüğünde hizmet vermek­tedir. Tedavi Seçenekleri

  • Psikoterapi
  • Nikotin yerine koyma tedavisi
  • Farmakoterapi (ilaç tedavisi)
  • Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) Tedavisi
  • Diğer yöntemler

Sigara bırakma polikliniğimizdeki tedavi süreci 2 ay sürecek olup, bu bir paket programdır. İlk birinci ayda hasta adım adım sigarayı bırakacak, ikinci ayda ise hastanın tekrar sigaraya başlamaması için gerekli önlemler alınacaktır.

Unutulmamalıdır ki sigarayı bırakmak çok zor değildir, çok zor olan tekrar sigaraya başlamamaktır.

SİGARAYI BIRAKMAK İLE ELDE EDİLECEK KAZANIMLAR

Sağlık Açısından Kazanımlar:

  • 8 saat sonra; kandaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya İner, oksijen seviyesi normale döner.
  • 24 saat sonra; karbonmonoksit vücuttan tamamen atılır, akciğerler sigaranın neden olduğu mukusu temizlemeye başlar.
  • 48 saat sonra; vücuttaki nikotin tamamen temizlenir, koku ve tat duyularında artış kaydedilir.
  • 72 saat sonra; nefes alma kolaylaşır, enerji seviyesi yükselir.
  • 2-12 hafta sonra; kan dolaşımı daha sağlıklı olur, öksürük varsa azalır ve 3 ay içinde kaybolur, akciğer fonksiyonları % 30 artar.
  • 1 yıl sonra; kalp krizi geçirme, beyin kanaması damar hastalığı riski %50 azalır.
  • 5-10 yıl sonra; Kanser riski %50 azalır. Felç olma riski, kalp hastalığı riski hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye gelir.

Sosyal Açıdan Kazanımlar:

  • Çocuklar en çok anne ve babalarının sigara içmelerinden etkilenerek sigaraya başlamaktadırlar. Ebeveynler sigara içmeyerek onlara iyi ömek olabildiği gibi onları pasif içicilikten kurtarıp, başta kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, astım başta olmak üzere sigara ile ilişkili hastalıklara yakalanma riskini azaltmış olurlar.
  • Giysilere, evlere, arabalara, sinmiş sigara kokusu sigara bıraktıktan sonra kaybolacağı için kişinin kendisine olan saygı ve güveni artacaktır. Sevdiklerine, çevresindeki insanlara ve topluma örnek kişi olacaktır.

Ekonomik Açıdan Kazanımlar:

  • Sigaraya ayırdığınız para cebinizde kalacak,
  • Sağlık harcamaları en aza inecek.

Kaç yaşında olursanız olun ya da ne kadar uzun süre içmiş olursanız olun, sigarayı bırakmak bundan sonraki ömrünüzü %50 oranında artıracaktır. Yaşam kaliteniz artacak, daha az hastalanacak ve daha sağlıklı yaşayacaksınız.

Online Randevu İstemek İçin Tıklayınız

SİGARAYI BIRAKMAK, YAŞAM KALİTENİZİ ARTIRMAK VE YAŞAM SÜRENİZİ UZATMAK İÇİN, VEREBİLECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ KARARDIR

REFERANSLAR:
  1. A Clinical Practice Guideline for Treating Tobacco Use and Dependence: 2008. A U.S. Public Health Service Report. Am. J. Prev. Med. 2008;35:158-176. Update.
  2. Henningfield JE. Nicotine medications for smoking cessation. N. engl. J.Med. 1995;333:1196-1197.
  3. Slemmer JE, Martin BR, Damaj MI. Bupropion is a nicotinic antagonist. J. Parmacol. Exp. Ther. 2000;295:321-327
  4. Coe JW, Brooks PR, Vetelino MG, Wirtz MC, Arnold EP, et al. Varenicline: an alpha4beta2 nicotinic receptor partial agonist for smoking cessation. J. Med. chem. 2005;48:3474-3477
  5. Gonzales D, Rennard SI, Nides M, Oncken C, Azoulay S, et al Varencline, an alpha4beta2 nicotinic acetylcholine receptor partial agonist, vs sustained-release bupropion and placebo for smoking cessation: a randomized controlled trial. JAMA. 2006; 296:47-55
  6. Cahill K, Usher M. Cabnnabinoid type 1 receptor antagonists (rimonabant) for smoking cessation. cochrane Database Syst. Rev. 2007 Mar; CD005353.
  7. Siu EC, Tyndale RF. Non-nicotinic terapies for smoking cessation. Annu. Rev. Pharmacol. Toxicol. 2007;47:541-564
  8. Lerman C, Kaufmann V, Rukstalis M, Patterson F, Perkins K, et al. Individualizing nicotine replacement therapy for the treatment of tobacco dependence: a randomized trial. Ann. Intern. Med. 2004;140:426-433
  9. Lee AM, Jepson C, Hoffmann E, epstein L, Hawk LW, et al. CYP2B6 genotype alters abstinence rates in a bupropion smoking cessation trial. Biol. Psychiatry. 2007;62:635-641
  10. Peter Eichammer, M.D.; Monika Johann, M.D.; Alexander Kharraz, M.D.; Harold Binder, M.A.; David Pittrow, M.D.; Norbert Wodarz, M.D.; and Göran Hajak, M.D. High-Frequency Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation Decreases Cigarette Smoking, J Clin. Psychiatry. 2003;64:951-953

NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi, hastalığı anlamak ve müdahale etmek için size ve sevdiklerinize yardımcı olacak kaynaklar sunar. Temel yaklaşımımız;

  • Önce kapsamlı inceleme ve nöropsikolojik tarama yaparak teşhisi netleştirmek.
  • Daha sonra ölçmeye dayanan metodlarla tedavi planı yapmak.
  • Güçlü ve yeterli yöntemlerle beyin kanıtlarını izleyerek tedavi uygulamaktır.

1. Psikoterapiler:
Amaç, eksiklikleri ve kayıpları ortadan kaldırma, duygusal destek sağlama, yaşam olaylarına yönelik uygulanabilir bilgi ve beceri kazandırma, uyumsuz davranışın yerine uyumlu davranışın konmasıdır. Nörobiyofeedback, EMDR, psikanalitik psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, hipnoterapi, NPGRUP bünyesinde sunulan bazı terapi yöntemleridir.

2. Klinik Farmakogenetik Laboratuvarı:
Genetik profile göre İlaç belirlenebilmesi ve kullanılan ilaçların kan düzeylerinin monitorizasyonu ile tedavinin başarı şansı artırılır. Kişiye özel tedavi ile gereksiz veya yan etkisi yüksek olabilecek ilaçlar önceden saptanarak tedavi akılcı biçimde şekillendirilir.

3. Elektrokonvulsif tedavi:
Hastalıkların alevli dönemlerinde hastanede yatarak anestezili EKT uygulaması yapılabilir,

4. Rehacom (Bilgisayarlı eğitim modülleri):
Zihinsel becerilerin tekrar kazanılması ya da mevcut becerilerin artırılması için kişiye özel dikkat eğitim programı yapılabilir. Planlama, organizasyon, dikkat yönetimi gibi kognitif becerilerin rehabilitasyonu, bilgisayarlı eğitim modülleri kullanılarak yapılır.

5. Yataklı tedaviler:
Kişinin kendisinin ve çevresinin güvenliğini riske attığı, hayati tehlikenin olduğu, tedaviye direncin yaşandığı durumlarda yatarak tedavi etkili bir seçenektir. Psikiyatri hastalarının ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş tam güvenlikli servisler ve deneyimli personel tedavide konfor ve güvenliği bir arada sunmaktadır.

6. Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi (TMU):
Psikiyatrik ve nörolojik hastalıklarda kullanılan yeni bir tedavi yöntemidir. Son 15 yılda kaydedilen teknolojik ilerlemeler beyinde hücresel elektrik akımını ölçmek ve değiştirmek konusunda bazı cihazların geliştirilmesini sağladı. Bu cihazlardan biri Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) sistemidir. Depresyon epizotlarında TMU uygulanabilir. Elektrokonvulsif tedavinin uygulanamadığı bazı durumlarda (hasta ve ailenin tercihi, anestezi riski gibi), bağımlılık, OKB ve manide etkinliği de gösterilmiştir.

7. EMDR:
Son yıllarda geliştirilen özgül psikoterapi tekniklerinden biri de kısaca EMDR olarak adlandırılan ve travmatik yaşantılarla ilgili genellikle olumsuz duygu ve düşünceleri zihinde yeniden işlemden geçirmeye dayanan bir yöntemdir. Göz Hareketleri Eşliğinde Duyarsızlaştırma ve Yeniden Proses Etme adını taşıyan bu teknik kısaca İngilizce adının baş harfleri (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ile anılmaktadır.

8. Hipnoterapi:
Hipnoz esnasında kişinin bilinçaltı ile etkileşim gerçekleştirilerek, tedavi amacı doğrultusunda yaşamda olumlu, önemli ve kalıcı değişiklikler elde edilebilmektedir.

9. Nörobiyofeedback:
Beynin ürettiği dalgaların frekanslarına ayrılıp voltajlanmadaki değişimi ölçme ve bunu tedavide kullanan düşünce teknolojisi alt yapısına nörobiyofeedback denilmektedir. Beynin ürettiği dalgalarla düşünce arasındaki ilişkiyi görselleştiren bir sistemdir. Biyofeedback sistemi ise, vücut ısısı cilt direnci, solunum sayısı, kas gerginliği ve kalp atım sayısını özel elektrodlar ile ölçerek kişinin bedensel duyumları ve düşünceleri arasındaki ilişkileri görselleştiren bir düşünce teknolojisi aygıtıdır. Tedavide, kaygının ve kaygının bedensel belirtilerinin yaşandığı psikiyatrik durumlarda, dikkat eğitiminde, stres yönetiminde, düşünce denetiminde başarı ile kullanılan bir teknolojidir. Kurumlarımızda bu amaçla Neuroguide® Nbf sistemi ve normatif veritabanı kullanılmaktadır.

Sigara Bağımlılığı ve Sigarayı Bırakmak | NPİSTANBUL Sigara Bırakma Polikliniği


© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.