Tikler
Tikler
Yetişkin veya çocuklardaki tik ve takıntılar bütün yaşamı olumsuz etkiler. Tiklerin çeşitleri nelerdir? Tikler neden ve nasıl oluşur? Tiklerin tedavisi nasıldır? Tüm detaylarıyla tikler…
Tiklerin çeşitleri nelerdir?
İnsan vücudundaki bir kas grubunun ani, istemsiz, hızlı, amaçsız ve tekrarlayan hareketlerine tik adı verilir. Göz kırpma, boğaz temizleme, omuz silkme, baş sallama, parmak çıtlatma… En çok ve en çok bilinen tiklerden bazılarıdır…
Her takıntı tik değildir. Stresle de ortaya çıkabilen takıntılar bir süre sonra kendiliğin düzelebilir. Tikler çok çeşitlidir ve 'tik bozuklukları' adı altında tedavi gerektirirler. Tikler motor yada vokal kasların istemsiz kasılmaları sonucu ortaya çıkan, ani, aralıklı, tekrarlayıcı, ritmik olmayan istemsiz hareketlerdir.
Tikler iki gruba ayrılır…
Motor tikler; göz kırpma, baş sallama, omuz silkme gibi basit hareketler olabildiği gibi birçok istemsiz hareketin aynı anda ortaya çıktığı kompleks tikler de olabilir.
Vokal tikler de basit boğaz temizleme sesinden karmaşık sesler çıkarmaya, çeşitli konuşma bozukluklarından küfür etmeye kadar değişkenlik gösterebilir.
Geçici tiklerin oluşmasında daha çok çevresel etkenler ve stres neden olurken, kronik motor tik ve Tourtte Sendromu'nun etyolojisinde genetik, nörobiyolojik- nörokimyasal ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.
Tiklerin nedenleri nelerdir?
En sık görülen motor tiklerden bazıları; göz kırpma, kol kaldırma, baş ve omuz silkme, dudak ve burun oynatma, el kol ve bacak sallamadır. Vokal tiklerden bazıları ise: öksürme, boğaz temizleme, hırıldamadır. Tikler göz kırpma kaş kaldırma, boğaz temizleme ve öksürme gibi basit nitelikte olabilecekleri gibi, başını vurma, vücudunun tamamını oynatma, kendine vurma, küfür etme karşısındakinin sözlerini tekrarlama gibi daha karmaşık nitelikte de olabilir.
Tikler çocuklarda özellikle 7-12 yaşları arasında sık rastlanır. Yapılan araştırmalarda çocukların %10’unda bir dönem tik oluştuğu görülmüştür. Erkeklerde kızlara oranla daha sıktır. Yakın akrabalarında bu bozukluk olan çocuklarda tiklere daha sık rastlanmaktadır.
- Çocuk Psikiyatrisi
- Genç - Ergen Psikiyatrisi
- Erişkin Psikiyatrisi
- Aile Ruh Sağlığı
- Cinsel Sorunlar
- Endüstri Psikolojisi
- Nöroloji
- Beyin ve Davranış
- Birimlerimiz
- Tanı ve Tedavi Araçları
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Cinsel Sağlık
- Saç ve Kıl Koparma Hastalığı (Trikotillomani)
- Şizofreni
- Demans
- Baş Ağrısı
- Uzmanlarımız
- NPGRUP Haberleri
- Köşe Yazıları
- Televizyonda Psikiyatri
- Otizm
- Sorularınız - Cevaplarımız
- Geriatrik Psikiyatri
- Üsküdar Üniversitesi'nden Haberler
- Bilimsel Haberler
- Sigara Bırakma Polikliniği Haberleri | e-Psikiyatri
- Bağımlılık Tedavisi
- Vajinismus
- Pozitif İlkyardım
- Kulak Burun Boğaz
- Kardioloji
- İç Hastalıkları Dahiliye Servisi
- Ağız kokusu
- Kıskançlık
- Mutlu evlilik
- Down Sendromu
- Beyin ameliyatları
- Aldatan erkekler
- Tikler
- Psikiyatri
- Sağlık sitesi
- Horlama
- Tiroid kanseri
- Dil ve Konuşma terapisi
- Online terapi
- Uykusuzluk
- Deprem Korkusu | e-Psikiyatri
- Genel Sağlık
- Ortopedi ve Travmatoloji
- Kadın Erkek İlişkileri
- Diğer Haberler
- Kadın hastalıkları
- Obezite
- Cilt Bakımı
- Bebek gelişimi
- Tırnak yeme
- Tüp bebek
- Saç dökülmesi
- Sizden Gelenler
- Koronavirüs COVİD 19 (Coronavirüs)
- Ebola Virüsü