3 yaşındaki kızımın saçları çıkmıyor
SORU Ailemle problemler yaşıyorum. Saygıda sevgide kusur etmemeye çalıştıkça daha kötü oluyor. TV izlerken onların seyrettiği şeyi değiştirdim diye "Senin gibi evlat olmaz olsun" dediler. Bıktım artık intiharı düşünüyorum.
CEVAP Aile içinde ara ara sorun yaşanması her zaman sorun olmayabilir. Çünkü bunlar aile dinamiğini geliştirir, birbirinin duygu ve düşüncelerini anlamayı sağlayabilir. Anne-baba ile gençler arasında farklı düşüncelerin, beğenilerin olması da normaldir. Önemli olan, bunları sakince konuşup bir orta yol bulmaktır. Burada verilen örneğin bardağı taşıran damla olması olasılığı yüksektir. Daha önce açıktan veya gizli gizli biriktirilen başka olumsuzluklar tepkinin fazla olmasına neden olabilir. Böyle anlaşmazlıklarda intiharı değil, var olan tüm sorunları ve anlaşmazlıkları düşünmek daha doğru olur. Bunun yolu da aile içinde sağlıklı iletişimden geçer.
SORU Üç yaşını bitirecek olan kızımın saçları çok fazla çıkmadı, tamamen kel değil ama çok kısa ve zayıf. Sürekli bana saçlarının güzel olup olmadığını soruyor ve saçlarını toplamamı istiyor ama toplanabilecek durumda değil, ben de ona saçları varmış gibi davranıyorum yanlış mı? Nasıl davranmam gerekiyor?
CEVAP Saçların canlılığını beslenme de etkiler. Anne-babada böyle bir durum belirtilmediği için, genel bir sağlık kontrolünden sonra saçların sağlıklı olup olmadığının bir çocuk hekimi ile dermatoloji hekimine danışılması yararlı olur. Burada belirtilen anne tutumu doğrudur. Çocuğa saçlarının normal olduğu, büyüdükçe saçlarının da büyüyeceği/uzayacağı söylenebilir. Dikkatin saçlardan oyunlara, başka ilgi alanlarına çekilmesi de uygun olur.
SORU Bazen belli aralıklarla yutkunma problemi yaşıyorum, uyurken aniden tıkanıyorum, nefes almakta zorlanıyorum hatta ara sıra yutkunurken bile birkaç defa boğulma tehlikesi geçirdim. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Bu olayı bir aydan beri aralıklarla yaşıyorum. CEVAP Burada belirtilen belirtileri bir bütün olarak düşününce, nedenleri konusunda stres, panik bozukluğu, uyku sorunları (uyku apnesi gibi), akciğer hastalıkları gibi konuların gözden geçirilmesi gerekir. Daha düşük olasılıkla alerjik bir durum, aşırı kilo da akla gelmelidir. Bu etkenlerin araştırılmasında yaş, kilo, varsa kullanılan ilaçlar da önemlidir. Bu belirtiler bir aydır olduğu için öncelikle son aylardaki stres ve stresli yaşam olaylarının göz önüne alınması gerekir. Bunun dışında, yukarıda belirtilen olası etkenlerin gözden geçirilmesi, daha sonra bir ruh hekimiyle görüşüldükten sonra gerekirse başka ilgili tıp dallarına başvurulması uygun olur.
BEN ÇOCUK BAKMAK ZORUNDA MIYIM
ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR
SÜREKLİ ALDATILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM
KENDİM OLDUĞUM GİBİ DAVRANAMIYORUM
KENDİMİ SÜREKLİ HUZURSUZ HİSSEDİYORUM
İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...
UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM
SEVGİLİMİN AİLESİ BENİ İSTEMİYOR
UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ
YAŞIM ÇOK GENÇ AMA ÇOK UNUTKANIM
ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM
Paylaş