Sürekli kendimle savaşıyorum
Kendime güvensizlik oluşmaya başladı algıma ve pratik zekamda eksiklik var. Bu problemlerimle sürekli kendimle savaşmaya çalışıyorum ama yeterli olmuyor.
SORU Eşimle ayrılma kararı aldık. Bir kızım ve bir oğlum var. Ancak babalarının ilgisizliği çocuklarımı çok incitiyor. Yaşamdan kopuyorlar. Eşime çocuklarımla ilgilenmen gerekiyor, en zor dönemi rahat atlatmalılar dediğimde ise, ben sağlıklı düşünemiyorum, boşandıktan sonra çocuklarımla ilgilenirim, diyor.
CEVAP Çocukların ilgiye, sevgiye ihtiyaçları erişkinlerden daha çoktur. Anne-babaların çocuklarıyla ilgilenmeleri hem görevleri, hem de sorumluluklarıdır. Burada belirtilen ailede çocuklarda çeşitli ruhsal ve davranışsal sorunların ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bir baba aynı çatı altında yaşarken çocuklarıyla ilgilenmezse, boşanıp aileden ayrıldıktan sonra ilgilenmesini beklemek hayaldir. Baba böyle diyerek karşısındakileri kandırmaya, zaman kazanmaya çalışmaktadır. Boşanma kararı alındığına göre, çocukların anne-babadan biriyle sağlıklı ve huzurlu ortamda yaşamaları şimdiki durumdan daha iyi olacaktır.
SORU On altı yaşındaki kardeşimin dışarıda hiç kendine güveni yok! Altı yaşından beri özel eğitime gidiyor zaten. Kendisine iş yeri açalım mı, yoksa dışarıda mı çalışsın? Nasıl yaklaşalım?
CEVAP Bir kişi özel eğitim alıyorsa, küçük de olsa normalden bir sapma var demektir. Bu yaşa kadar yaşadığı olaylar bugünkü güvensizliğinin nedenlerinden biri olabilir. Ergenlik döneminde olduğunu da hesaba katarsak, uyum güçlüğü ve güvensizliğini anlamak daha da kolaylaşır. Bu yaştaki birine iş yeri açmak fikri biraz erkendir. En az birkaç yıl daha sonra bu gencin genel durumu, işi yürütüp yürütemeyeceği, yalnız mı yoksa biriyle birlikte mi iş yeri açmanın uygun olacağı gibi konular değerlendirildikten sonra karar verilmelidir. İş yeri sorumluluk demektir, kişinin yükü artar. Öte yandan iş yeriyle ilgili herhangi bir olumsuzluk güvensizliğini daha da artırabilir. SORU Sorum konsantrasyon bozukluğu. Dikkatimi yoğunlaştıramama ve olaylara karşı ilk olarak olumsuz yönde bakış açısı, karamsarlık var. Ayrıca kendime güvensizlik oluşmaya başladı, algıma ve pratik zekamda eksiklik var. Bu problemlerimle sürekli kendimle savaşmaya çalışıyorum ama yeterli olmuyor.
CEVAP Bazı kişilik özellikleri insanın kendisini rahatsız edebilir. Bu özellikleri hemen bir hastalık olarak görmemek gerekir. Olaylara bakış açısı, tutum ve davranışlar temel olarak kişilik yapısıyla ilgilidir. Bunun dışında bazı özelliklere göre değerlendirmeler de yapılabilir. Örneğin, bu belirtiler küçük yaşlardan beri varsa, okul veya iş başarısını olumsuz yönde etkiliyorsa, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yönünden değerlendirilmelidir. Bu belirtiler son zamanlarda ortaya çıktıysa, yaşanan stresli bir olayın sonucu olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Depresyonda da dikkat dağınıklığı, konsantre olamama, olumsuz ve karamsar bakış açısı gibi özellikler görülür. Bu açıklamalara göre, gerekirse bir ruh hekimiyle görüşmek uygun olabilir.
KENDİMLE SAVAŞIYORUM
İÇİMDE KORKU VE ENDİŞE VAR
SÜREKLİ ÖLÜMÜ DÜŞÜNÜYORUM
BEN ÇOCUK BAKMAK ZORUNDA MIYIM
ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR
İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...
UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM
UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ
KOKU TAKINTIM VAR
YÜKSEKLİK KORKUM VAR
ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM
#
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM
DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM
Paylaş