Aklıma intihar etmek geliyor

Çoğu gece uyumadan önce yatakta uzanmış bir şekildeyken hiç bir geçerli sebep yokken aklıma intihar etmek geliyor. Aslın hiçbir nedeim yok ama aklımdaki düşünceleri yok edemiyorum.

SORU Benim 5 yaşında bir kızım var, bazı problemleri var. Bir buçuk yaşındayken epilepsi tanısı kondu. Şu ana kadar bir atak geçirmedi, 16 kilo. Dört hafta anne karnında gelişmedi, 4 hafta önce 2 kilo ağırlığında doğdu, bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. CEVAP Epileptik hastaların çoğunda ortaya çıkarıcı etkenler tam olarak bilinmez. En çok neden olanlar arasında küçük yaşlarda havale geçirmek, kafa travması, ileri yaşlarda ortaya çıkarsa beyin uru vardır. Epilepsinin ailesel yönü de vardır. Bir çocuk bir buçuk yaşından beş yaşına kadar epilepsi nöbeti geçirmediyse, tedavi ile kontrol altında demektir ve böyle giderse çocuk nöroloğu ile konuşup birkaç yıl sonra ilaçların bırakılması bile planlanabilir. Epilepsi için dört hafta erken doğma bir neden olarak düşünülmez, fakat burada belirtilen “dört hafta anne karnında gelişmeme” önemli olabilir. Çocuğun şimdi nöbet geçirmemesi, genel sağlık durumu, düzenli aralıklarla EEG kontrolü önemlidir.

SORU Çoğu gece uyumadan önce yatakta uzanmış bir şekildeyken, hiç bir geçerli sebep yokken aklıma intihar etmek geliyor.

CEVAP Bir insanın yaşamını sonlandırmayı düşünmesi korkutucu ve rahatsız edicidir. Sağlıklı insanlarda bu tür düşüncelerin zihne gelmesi beklenmez. Şu anda nedenini bilmesek bile, intihar düşüncelerinin altında yatan bir neden mutlaka vardır. Bu nedenler arasında bu düşüncenin bir takıntı olabileceği, depresyona bağlı olabileceği, yaşamın anlamının kalmaması sayılabilir. Bu nedenle bir ruh hekimine başvurarak nedeni konusunu netleştirmekte yarar vardır.

SORU İki yıllık evliyim. Bir buçuk yaşında bir oğlum var. Evin bütün sorumluluğu benim üstümde; kira, market vs. Eşim çalışıyor ama düzenli geliri yok. Artık hiçbir şeyle mücadele edecek gücüm olmadığını hissediyorum. Erkenden uyumak istiyorum hep.

CEVAP Her insanın bir dayanma gücü, yük kaldırma kapasitesi, problem çözme becerisi ve stresle baş etme gücü vardır. Bunların miktarı kişiden kişiye göre değişir. Eğer yükümüz kaldırabileceğimizden daha ağırsa, bedenimiz ve zihnimiz buna tepki gösterir. Bu tepki tükenme duygusu, bıkkınlık, yorgunluk, isteksizlik, neşesizlik, uyku ve iştah bozuklukları, enerji azlığı gibi belirtilerin bazıları biçiminde olabilir. Görülen klinik tablo tükenme sendromu veya depresyonla ilgili olabilir. Aşırı uyuma depresyonun bir belirtisi olabildiği gibi, bilinçli olarak sorunlardan uzak durmak için seçilen bir yol da olabilir. İlk yapılabilecek olan, yükün azaltılması ve eşin bu konuda yardımcı olmasıdır. Bu yapılamıyorsa, bir ruh hekimiyle görüşülmelidir.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

 SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN

AKLIMA İNTİHAR ETMEK GELİYOR

AŞIRI TERLEME SORUNUM VAR

DOĞUMDAN SONRA HAYATTAN ZEVK ALMIYORUM

OĞLUM AİLESİNE ÇOK SİNİRLİ

TAKINTILARIM VAR

EŞİMLE SEVEREK EVLENDİM AMA...

KIZIMIN TEMİZLİK TAKINTISI VAR

İŞKOLİK BİR EŞİM VAR

CİNSEL SORUNLARIM VAR

62 YAŞINDAKİ EŞİMİN 28'LİK SEVGİLİSİ VAR

YENİ EVLİLİYİZ AMA...

EŞİM BENİ SÜREKLİ ALDATIYOR

SÜREKLİ DÜŞÜNÜYORUM SÜREKLİ UNUTUYORUM

 NEDENİNİ BİLMEDİĞİM KORKULARIM VAR

 DÜŞÜNCE TAKINTIM VAR

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLATIN...5.BÖLÜM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:13 Şubat 2013

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.