"7 aylık evliyim ve 4 aylık hamileyim ben son zamanlarda çok sinirli ve alıngan oldum"
Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU
Ben panik atak hastasıyım ve ilaç tedavisi kullandım 6 ay ve bıraktım şimdi vücudumu dinliyorum sol kollarımda sol kısmımda ağrılar oluyor ve bende aklımdan türlü türlü şeyler geçiyor kalp krizi geçirecek miyim diye ve hep sıkıntılıyım.
CEVAP
Panik bozukluğu iyileşen, fakat tekrarlayan bir bozukluktur. Kimi zaman bazı anksiyete bozukluklarının belirtileri de birlikte görülür. İlacı bırakırken panik bozukluğunda sürenin en az bir yıl olması önemlidir. Yazdığınız belirtiler panik bozukluğunun geçmediğini veya ilacı bıraktıktan sonra belirtilerin alevlendiğini gösteriyor. Bu durumda hekiminizle görüşerek tedavinizi planlamanız ve uygulamanız gerekir. Belirtiler yatıştıktan sonra, ilacı bırakma zamanı konusunda da hekiminizle birlikte karar vermeniz uygun olur.
SORU
19 yaşında bir kızım var. Depresyon başlangıcıyla doktora gittik ve ilaca başladı doktor kontrolünde ve 2.5 senedir de kullanmakta. Fakat depresyonu atlattık ama tabi ki ilaca devam ediyoruz. Şu anda doktorumuzu yaklaşık 1 senedir gitmiyoruz ve ilacı bırakmak istiyoruz ama birden bire kesilmediği için doktora gitmeden yavaş yavaş kendimiz kesebilir miyiz yada ne şekilde bırakabiliriz?
CEVAP
Depresyonda ilacı kesme zamanı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, belirtiler geçtikten sonra en az altı ay daha ilaç kullanmak gerekir (bu süre uzatılabilir). Kızınızın kullandığı süre uzundur ve yakınması yoksa ilacı bırakabilir. İlacı dozu azaltılarak aşamalı olarak bırakmak uygundur. İlacın ne olduğunu bilmediğim için doz azaltma konusunda bir şey söyleyemem, gerekirse hekiminizden bilgi alabilirsiniz.
SORU
7 aylık evliyim ve 4 aylık hamileyim ben son zamanlarda çok sinirli ve alıngan oldum her şeye kızıp bağırırım ve çabucak ağlarım sakin olmak istiyorum. Eşimde rahatsız oluyor benim bu halimden ne yapmalıyım?
CEVAP
Hamilelikte hormon düzeyleri değişir ve hormonlar ruhsal durum üzerinde etkilidir. Kişi daha hassas, duygusal, daha az toleranslı, sıkıntılı, sinirli olabilir. Tüm bu belirtiler kısmen hamileliğe, dolayısıyla anneliğe hazır olup olmamakla da ilgili olabilir. Hamilelikte mümkün olduğu kadar hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Belirtileriniz için gevşeme teknikleri, stresle baş etme yöntemleri yararlı olabilir. Bunlarla yakınmalarınız geçmezse, TMU yapılabilir. TMU hamilelerde güvenle kullanılır ve fetüse de (cenin) bir zararı yoktur. TMU yapılan anne adaylarının bebekleri sağlıklı olarak doğmuştur. (TMU ile ilgili ayrıntılı bilgi için bakınız: e-psikiyatri.com)